Марио Драги: ЕЦБ се нуждае от повече доказателства, че инфлацията в еврозоната нараства към целевото ниво

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се нуждае от допълнителни доказателства, че инфлацията в еврото се повишава към целевото ниво от малко под 2% въпреки нейната засилваща се увереност по отношение на инфлационния път на развитие, заяви в сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги на конференция във Франкфурт, съобщава Ройтерс.

"Понастоящем ние виждаме как инфлацията се приближава към целевото ниво в средносрочен план и сме по-уверени, отколкото в миналото, че това сближаване ще се случи. Но ние все още трябва да видим допълнителни доказателства, че динамиката на инфлацията се движи в правилната посока", подчерта той и допълни: "За да бъде сложен край на програмата за покупки на еврооблигации, ЕЦБ е необходимо да види устойчив възходящ инфлационен път на развитие".

"С оглед на това нашата парична политика ще остане търпелива, постоянна и разумна, като корекциите в политиката ни ще останат предсказуеми", заключи Марио Драги.

Тези думи на шефът на ЕЦБ се тълкуват от участниците на финансовите пазари като ясен знак да не се очаква бърза промяна на настоящата все още силно разхлабена и стимулираща парична и лихвена политика.

Поради това не е изненада, че еврото реагира негативно на днешното изказване на Марио Драги, понижавайки се към часово дъно за деня от 1,2364 долара, след като в началото на европейската търговия поскъпна за кратко към 6-дневно дъно от около 1,2412 нивото.

В същото време европейските фондови борси реагира предпазливо позитивно на речта на шефа на ЕЦБ, парирайки първоначалния негативен старт и излизайки на позитивна територия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,23%, германският индекс DAX 30 - с 0,2%, а френският CAC40 - с 0,25%, след като днешната европейска търговия стартира със техни слаби понижение с около 0,1 на сто.Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10