Марио Драги: ЕЦБ се нуждае от повече доказателства, че инфлацията в еврозоната нараства към целевото ниво

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се нуждае от допълнителни доказателства, че инфлацията в еврото се повишава към целевото ниво от малко под 2% въпреки нейната засилваща се увереност по отношение на инфлационния път на развитие, заяви в сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги на конференция във Франкфурт, съобщава Ройтерс.

"Понастоящем ние виждаме как инфлацията се приближава към целевото ниво в средносрочен план и сме по-уверени, отколкото в миналото, че това сближаване ще се случи. Но ние все още трябва да видим допълнителни доказателства, че динамиката на инфлацията се движи в правилната посока", подчерта той и допълни: "За да бъде сложен край на програмата за покупки на еврооблигации, ЕЦБ е необходимо да види устойчив възходящ инфлационен път на развитие".

"С оглед на това нашата парична политика ще остане търпелива, постоянна и разумна, като корекциите в политиката ни ще останат предсказуеми", заключи Марио Драги.

Тези думи на шефът на ЕЦБ се тълкуват от участниците на финансовите пазари като ясен знак да не се очаква бърза промяна на настоящата все още силно разхлабена и стимулираща парична и лихвена политика.

Поради това не е изненада, че еврото реагира негативно на днешното изказване на Марио Драги, понижавайки се към часово дъно за деня от 1,2364 долара, след като в началото на европейската търговия поскъпна за кратко към 6-дневно дъно от около 1,2412 нивото.

В същото време европейските фондови борси реагира предпазливо позитивно на речта на шефа на ЕЦБ, парирайки първоначалния негативен старт и излизайки на позитивна територия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,23%, германският индекс DAX 30 - с 0,2%, а френският CAC40 - с 0,25%, след като днешната европейска търговия стартира със техни слаби понижение с около 0,1 на сто.Още от категорията

Отскок на европейските акции в края на една доста лоша седмица за фондовите борси

Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на търговията в петък благодарение на подем на борсите в Атина и Милано и с оглед на по-добро от очакваното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през юни. Но въпреки това общият европейски борсов индекс и съответните водещи индекси в еврозоната са на път да..

публикувано на 22.06.18 в 14:04

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок..

обновено на 22.06.18 в 11:47
Николина Ангелкова

69% от чуждите туристи в България са от ЕС

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, заяви по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя декларира, че целите на министерството са България да влезе в топ 5 на страните от Югоизточна Европа като целогодишна туристическа дестинация. Основните пазари на България са страните от..

публикувано на 22.06.18 в 11:15

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна..

публикувано на 22.06.18 в 11:09
Емил Караниколов

Караниколов прогнозира икономически ръст от 3,9 %

В България има икономически дисбаланс, но напоследък има инвеститорски интерес към по-изоставащите райони заради преференциите, които се дават от правителството, заяви по време на Пловдивския икономически форум Емил Караниколов. Караниколов отчете като успех на Българското европредседателство поставянето на акцент върху индустриалното..

публикувано на 22.06.18 в 10:56