Марио Драги: ЕЦБ се нуждае от повече доказателства, че инфлацията в еврозоната нараства към целевото ниво

Марио Драги
ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се нуждае от допълнителни доказателства, че инфлацията в еврото се повишава към целевото ниво от малко под 2% въпреки нейната засилваща се увереност по отношение на инфлационния път на развитие, заяви в сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги на конференция във Франкфурт, съобщава Ройтерс.

"Понастоящем ние виждаме как инфлацията се приближава към целевото ниво в средносрочен план и сме по-уверени, отколкото в миналото, че това сближаване ще се случи. Но ние все още трябва да видим допълнителни доказателства, че динамиката на инфлацията се движи в правилната посока", подчерта той и допълни: "За да бъде сложен край на програмата за покупки на еврооблигации, ЕЦБ е необходимо да види устойчив възходящ инфлационен път на развитие".

"С оглед на това нашата парична политика ще остане търпелива, постоянна и разумна, като корекциите в политиката ни ще останат предсказуеми", заключи Марио Драги.

Тези думи на шефът на ЕЦБ се тълкуват от участниците на финансовите пазари като ясен знак да не се очаква бърза промяна на настоящата все още силно разхлабена и стимулираща парична и лихвена политика.

Поради това не е изненада, че еврото реагира негативно на днешното изказване на Марио Драги, понижавайки се към часово дъно за деня от 1,2364 долара, след като в началото на европейската търговия поскъпна за кратко към 6-дневно дъно от около 1,2412 нивото.

В същото време европейските фондови борси реагира предпазливо позитивно на речта на шефа на ЕЦБ, парирайки първоначалния негативен старт и излизайки на позитивна територия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,23%, германският индекс DAX 30 - с 0,2%, а френският CAC40 - с 0,25%, след като днешната европейска търговия стартира със техни слаби понижение с около 0,1 на сто.Още от категорията
АК Калашников автомат оръжие

В САЩ започна разследване срещу местен производител на „Калашников“

В САЩ е започнало разследване срещу компанията RWC Group (Russian weapons company), чийто завод във Флорида произвежда автомати „Калашников АК-47“ по руски лиценз, съобщава „Блумбърг“. Прокуратурата разследва компанията във връзка с данъци на местно и щатско ниво, уточнява „Блумбърг“. Според агенцията ръководството на завода в Помпано..

публикувано на 23.03.18 в 10:56
Конгрес на САЩ

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за държавни разходи за 1,3 млрд. долара

В ранните часове на петъчния ден двете камари на Конгреса на САЩ успяха да одобрят законопроекта за държавни разходи в размер на 1,3 млрд. долара, предотвратявайки по този начин опасността от ново временно прекратяване на дейността на федералното правителство, както и на редица федерални агенции и организации по-малко от 24 часа пред това да стане..

публикувано на 23.03.18 в 10:45

Община Несебър ще участва на Международната туристическа борса в Катовице

Несебър е единствената българска община, която ще се представи на Международната туристическа борса в полския град Катовице. В дните на изложението, което се открива днес, ще се проведе и ден на Несебър в Силезийския университет. Туристическият сезон по Южното Черноморие тази година ще бъде открит по рано - на 27 март, когато се очакват..

публикувано на 23.03.18 в 10:43

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха,..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03