Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на инфлацията в България през февруари

Снимка: БГНЕС

През февруари потребителските цени в България нараснаха за осми пореден месец, като и инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за пръв път от ноември 2017-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари, когато също нарасна с 0,3%, отбелязвайки осмо поредно увеличаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията през февруари нарасна с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това представлява първо известно засилване на инфлационния натиск на годишна база от ноември 2017-а година насам, когато потребителските цени скочиха с до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2017 - февруари 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между март 2016 и февруари 2017 година.

                                                                                   Графика на индекса на потребителските цени на годишна база

Снимка

През февруари тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,3% спрямо предходния месец, на алкохолните напитки и на тютюневите - с 1,1%, докато цените на облеклото и обувките отчитат намеление с 2,6 на сто.

Увеличение с 0,3% бележат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване се повишават с 0,1%, на съобщенията нарастват с 2,5%, а тези за транспорт остават на равнището от предходния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,5% след слабо повишение с 1,3% в началото на годината.

Въпреки слабото повишение, данните на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна