Google последва Facebook и също ще наложи забрана на рекламите на криптовалути

Цената на биткойн се срива с близо 5% към нива от 8600 долара
Снимка: Ройтерс

Компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google Inc., обяви в сряда, че от месец юни ще наложи забрана на рекламирането на криптовалути и на свързано с тях съдържание в рамките на световната водеща интернет търсачка.

Съгласно новата си политика, компанията ще забрани рекламите на нерегулирани, или на спекулативни финансови продукти, като т.нар. "двойни (или бинарни) опции", на всички видове криптовалути, както и на свързано с тях съдържание (забрана на рекламирането на т.нар. "първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), на електронните борси за търговия на дигитални валути, както и на съвети за търговия с криптовалути).

В отделна публикация в блога на Google беше съобщено, че през 2017-а година компанията е премахнала общо 3,2 млрд. броя реклами, които са били в нарушение на рекламните ѝ правила. Това е почти два пъти повече, отколкото рекламите, които бяха премахнати през 2016-а година.

Решението на Google е факт, след като през януари Facebook Inc. също заяви, че ще забрани рекламирането на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалутите и с Първоначално предлагане на криптовалути. Тази нова политика ще бъде валидна за всички водещи интернет платформи на компанията като Facebook, Audience Network и Instagram, съобщиха тогава от компанията.

Новината, че и Google ще наложи забрана на рекламите, свързани с търговията на криптовалути, допринася за днешното понижение на цената на биткойн под психолическата барира от 9000 долара. Според данни на CoinDesk, спот цената на биткойн намалява с около 5% към 8650 щатски долара.

Търгуваните на чикагската борса CME биткойн фючърсите с падеж през март се понижават с 4,86% към 8640 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboе, чиито падеж е днес, се понижават с 4,68% към 8630 долара, а априлските фючърси - с 4,82% към 8660 долара.

Негативно влияние върху днешната търговия на дигиталните валути оказват и вчерашни коментари на изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, както и предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) от преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10