Google последва Facebook и също ще наложи забрана на рекламите на криптовалути

Цената на биткойн се срива с близо 5% към нива от 8600 долара
Снимка: Ройтерс

Компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google Inc., обяви в сряда, че от месец юни ще наложи забрана на рекламирането на криптовалути и на свързано с тях съдържание в рамките на световната водеща интернет търсачка.

Съгласно новата си политика, компанията ще забрани рекламите на нерегулирани, или на спекулативни финансови продукти, като т.нар. "двойни (или бинарни) опции", на всички видове криптовалути, както и на свързано с тях съдържание (забрана на рекламирането на т.нар. "първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), на електронните борси за търговия на дигитални валути, както и на съвети за търговия с криптовалути).

В отделна публикация в блога на Google беше съобщено, че през 2017-а година компанията е премахнала общо 3,2 млрд. броя реклами, които са били в нарушение на рекламните ѝ правила. Това е почти два пъти повече, отколкото рекламите, които бяха премахнати през 2016-а година.

Решението на Google е факт, след като през януари Facebook Inc. също заяви, че ще забрани рекламирането на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалутите и с Първоначално предлагане на криптовалути. Тази нова политика ще бъде валидна за всички водещи интернет платформи на компанията като Facebook, Audience Network и Instagram, съобщиха тогава от компанията.

Новината, че и Google ще наложи забрана на рекламите, свързани с търговията на криптовалути, допринася за днешното понижение на цената на биткойн под психолическата барира от 9000 долара. Според данни на CoinDesk, спот цената на биткойн намалява с около 5% към 8650 щатски долара.

Търгуваните на чикагската борса CME биткойн фючърсите с падеж през март се понижават с 4,86% към 8640 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboе, чиито падеж е днес, се понижават с 4,68% към 8630 долара, а априлските фючърси - с 4,82% към 8660 долара.

Негативно влияние върху днешната търговия на дигиталните валути оказват и вчерашни коментари на изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, както и предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) от преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.


Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18
Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния..

публикувано на 22.06.18 в 15:24