Google последва Facebook и също ще наложи забрана на рекламите на криптовалути

Цената на биткойн се срива с близо 5% към нива от 8600 долара
Снимка: Ройтерс

Компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google Inc., обяви в сряда, че от месец юни ще наложи забрана на рекламирането на криптовалути и на свързано с тях съдържание в рамките на световната водеща интернет търсачка.

Съгласно новата си политика, компанията ще забрани рекламите на нерегулирани, или на спекулативни финансови продукти, като т.нар. "двойни (или бинарни) опции", на всички видове криптовалути, както и на свързано с тях съдържание (забрана на рекламирането на т.нар. "първоначално предлагане на криптовалути" (ICO - initial coin offering), на електронните борси за търговия на дигитални валути, както и на съвети за търговия с криптовалути).

В отделна публикация в блога на Google беше съобщено, че през 2017-а година компанията е премахнала общо 3,2 млрд. броя реклами, които са били в нарушение на рекламните ѝ правила. Това е почти два пъти повече, отколкото рекламите, които бяха премахнати през 2016-а година.

Решението на Google е факт, след като през януари Facebook Inc. също заяви, че ще забрани рекламирането на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалутите и с Първоначално предлагане на криптовалути. Тази нова политика ще бъде валидна за всички водещи интернет платформи на компанията като Facebook, Audience Network и Instagram, съобщиха тогава от компанията.

Новината, че и Google ще наложи забрана на рекламите, свързани с търговията на криптовалути, допринася за днешното понижение на цената на биткойн под психолическата барира от 9000 долара. Според данни на CoinDesk, спот цената на биткойн намалява с около 5% към 8650 щатски долара.

Търгуваните на чикагската борса CME биткойн фючърсите с падеж през март се понижават с 4,86% към 8640 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboе, чиито падеж е днес, се понижават с 4,68% към 8630 долара, а априлските фючърси - с 4,82% към 8660 долара.

Негативно влияние върху днешната търговия на дигиталните валути оказват и вчерашни коментари на изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, както и предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) от преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11