Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на продажбите на дребно в САЩ през февруари за трети пореден месец

През февруари продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за трети пореден месец, което е знак, че водещата световна икономика изглежда губи част от добрия си възходящ импулс в началото на новата година.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,1% до 492 млрд. евро спрямо януари, когато те също се понижиха с 0,1% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 0,3%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно повишение с 0,3 на сто. По този начин търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец, като последното аналогично негативно развитие при продажбите на дребно беше факт през трите месеца до април 2012-а година.

Въпреки това понижение, спрямо година по-рано търговията на дребно нарасна през февруари с 4,0% след повишение с 3,6% през януари.

Основна причина за по-слабите данни е намаляването на продажбите на автомобили и на части за тях за втори пореден месец от началото на годината с 0,9 на сто. В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,3% спрямо януари, когато те се повишиха с 0,1% (слаба възходяща ревизия от 0,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха скромно през февруари с 0,1% спрямо преходния месец, когато те останаха на нивото от декември 2017-а година, докато очакванията бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, изглежда се забавят в началото на новата година, след като през четвъртото тримесечие на 2017-а техният растеж се ускори до 3,8 на сто.

Днешните слаби данни са отчасти изненадващи с оглед намаляването на много от американските данъчни удръжки в началото на февруари в резултат на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа, включваща съкращаване на общата данъчна тежест за общо 1,5 трлн. долара. Мнозина търговците на дребно се надяват, че данъчната реформа ще накара американците да увеличат покупките си през настоящата година, което да допринесе за ускоряване и на икономическия растеж. Потребителските разходи би трябвало да продължават да намират подкрепа и от силния трудов пазар в САЩ и от 17-годишното дъно на американската безработица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна