Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка може да понижи лихвените си ставки на заседанието през следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отделът по парична политика на Централната банка на Русия (РЦБ) ще посъветва борда на директорите да намали основния лихвен процент от настоящите 7,5% на следващото заседание, което ще се проведе на 23-ти март, съобщи в петък директорът на отдела Игор Дмитриев, цитиран от агенция РИА "Новости".

Говорейки точно преди старта на т.нар. "седмица на мълчание" (през която представители на РЦБ не могат да коментират нейната политика), Игор Дмитриев също така заяви, че не очаква големи промени в настоящите икономически прогнози на Централната банка на заседанието следващия петък.

Междувременно цената за застраховане на инвеститорските експозиции в руски дългови книжа нараства през днешната търговия до най-високо ниво от близо месец насам с оглед на всеобхватното осъждане на Русия от страна на Запада във връзка с атаката с нервнопаралитичен газ на бивш руски шпионин на британска земя.

От своя страна Съединените щати наложиха допълнителни санкции срещу руски граждани и структури за намесата има в президентските избори през есента на 2016-а година и заради кибератаки.

Руските петгодишни CDS книжа (Credit Defalut Swaps), представляващи застраховка от фалит по отношение на руския държавен дълги, нараства с един пункт към 108 базисни пункта, според данни на агенция IHS Markit, достигайки по този начин най-високо ниво от 23-ти февруари насам.

Руската рубла пък удари едномесечно дъно спрямо щатския долар, докато лихвеният спред между доходността на руските и американските облигации се разшири до най-високо ниво от началото на годината.

Зелените пари поскъпват с 0,25% към 57,42 рубли (най-високо ниво от средата на февруари), като руската валута е на път да се обезцени с 1,5% в рамките на отминаващата седмица.

В същото време лихвеният спред между 10-годишните руски държавни облигации и аналогичните американски книжа се разширява в рамките на настоящата седмица с 13 пункта до 175 базисни пункта (доходността на руските книжа е с 1,75% над тази на американските) - най-голяма разлика между тяхната доходност от началото на годината.

Ескалиращото политическо напрежение между Запада и Русия се отразява негативно и на пазара на акции в Москва, като основните фондови индекси се понижават с около 0,4% и са на път да приключат търговията със седмични понижения от близо 2%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна