Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седмица инвеститори наляха $34,6 млрд. в американски фондове с дялово участие

През миналата седмица инвеститорите са излели огромни по обем средства на пазара на акции на Уолстрийт, като най-много от тях са били насочени към американските фондове за дялово участие. Само в рамките на седмица в частните фондове в САЩ са постъпили 34,6 млрд. долара, което представлява най-солиден размер на новите инвестиции от 2002-а година насам.

Това показва последен доклад "Flow Show" на Bank of America Merrill Lynch, съобщава агенция MarketWatch. Сумата е най-голямата от 2002 г., откогато водещата американска банка разполага с този тип данни - непосредствено след т.нар. Dot-com бум от началото на века.

В общ план, през миналата седмица са били инвестирани 43,3 млрд. долара във фондовете за дялово участие, което също представлява рекорд, докато по същото време "едва" 2,4 млрд. долара са отишли в фондове, инвестиращи в облигации.

"Паричните потоци показват, че клиентите са настроени за по-високи печалби на акция (EPS), по-високи краткосрочни лихвени проценти, по-висока доходност на държавните облигации и по-ниски нива на щатския долар", посочи Майкъл Хартнет, който е главен инвестиционен стратег на Bank of America.

Инвеститорите също така са показали, че няма отшумяване на тяхната треска за технологични акции. Така например акциите на компаниите Netflix и Twitter регистрират печалби в рамките на настояща месец от над 10 на сто.

Според анализа на Bank of America, инвестициите в акции от началото на годината са водени от тези в технологични компании (за 9,8 млрд. долара), следвани от финансовите компании (за 7,3 млрд. долара).

Междувременно основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт, нарастват предпазливо по време на петъчната търговия, тъй като инвеститорите сякаш акцентират върху днешни силни американски икономически данни (солиден ръст на индустриалното производство през февруари и скок на потребителското доверие през март до 14-годишен връх), игнорирайки (поне временно) притесненията, свързани с големите рокади в администрация на Тръмп и търговското напрежение между САЩ и редица негови важни партньори.

Индексът DJIA се повишава с близо 130 пункта (с 0,51%) обратно към психологическото ниво от 25 000 пункта. Широкият индекс S&P500 нараства с 0,43%, излизайки на зелена територия за пръв път от четири поредни сесии на загуби, а технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,13%.

Въпреки петъчната позитивна търговия и трите индекса са на път да приключат със седмични загуби от около и над 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна