Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската лира, след като Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение относно т.нар. "преходен период" от 21 месеца (от 29-и март 2019-а година до края на 2020-а година), преди страната да напусне окончателно съюза, заявиха в понеделник главните преговарящи от страна на ЕК и на Великобритания - Мишел Барние и Дейвид Дейвис, съобщават водещи международни агенции.

Мишел Барние посочи, че Обединеното кралство ще остане в рамките на Европейския съюз до края на 2020-а година, но ще има ограничени правомощия. През този период "Обединеното кралство повече няма да има право да участва във взимането на решения в рамките на ЕС", допълни той.

Според постиганото споразумение, от 30-и март 2019- година (точно ден след официалната дата на Брекзит) европейските закони ще продължат да се прилагат във Великобритания, но в същото време властите в Лондон няма да имат право на мнение или на право на глас по отношение на взимането на решения, които засягат бъдещето на Европейския съюз.

Трябва да се има предвид, че преходният период има за цел да даде повече възможности на бизнеса и на гражданите, както във Великобритания, така и в ЕС, да се подготвят за окончателното излизане на Обединеното кралство от съюза.

Постигнатото споразумение около т.нар. "преходен период" след Брекзит, което беше потвърдено и от главния преговарящ от британска страна - Дейвид Дейвис, доведе до рязко поскъпване на британската лира спрямо останалите основни валути.

Паундът нарасна с 0,9% към едномесечен връх от 1,4087 щатски долара, достигайки най-високо ниво от 5-ти февруари насам. В същото време еврото се понижава с 0,7% към едномесечно дъно от 0,8745 британски лири (най-ниско негово ниво от 8-и февруари). Британската лира поскъпва и към 20-дневен връх от 149,67 японски йени (най-високо ниво от 27-и февруари).

Британската лира обаче може да загуби част от своята привлекателност, след като Барние и Дейвис допълниха, че въпросът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия все още остава открит и че дискусиите по тази важна тема ще продължат през следващите седмици. Трябва също така да се има предвид, че постигнатото днес споразумение за преходния период след Брекзит ще трябва да бъде обсъдено и одобрено на предстоящата по-късно тази седмица среща на Европейския консултативен съвет (на 22-ри и 23-ти март).

Договореното преходно споразумение допринася и за днешен ръст на доходността на британските държавни облигации и по-специално на двегодишните книжа към 0,863% - най-високо ниво след референдума в подкрепа на Брекзит, който беше проведен през юни 2016-а година.

Трябва да се има предвид, че именно търговията на този тип краткосрочни дългови книжа отразява очакванията на финансовите пазари относно лихвената политика, провеждана от дадена централна банка. Днешното нарастване на доходността на британските двегодишни книжа е знак, че след постигането на предходно споразумение инвеститорите изглеждат все по-уверени, че Английската централна банка може да повиши основната си лихва на заседанието през месец май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна