Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мишлен" купува британската компания Fenner за около 1,2 млрд. паунда

Снимка: Ройтерс

Известният френски производител на автомобилни гуми - Compagnie Generale des Etablissements Michelin обяви, че ще придобие британската компания за полимерни продукти Fenner PLC, като сделката се оценява на приблизително 1,2 млрд. паунда (1,67 млрд. щатски долара).

От "Мишлен" заявиха, че ще платят по 610 пенса в брой за всяка акция на базираната в Обединеното кралство компания Fenner, което представлява 31% премия върху цената на затваряне на акциите от 467 пенса в петък (16-и март).

Френският производител на автомобилни гуми също така каза, че акционерите на Fenner ще имат право да получат и запазят междинен дивидент от не повече от 2,1 пенса за всяка акция на британската компания, като самият раздаван дивидент ще бъде обявен около 25-и април.

Покупката ще позволи на "Мишлен" да разшири своите доставки към клиенти от миннодобивната индустрия и да разшири своето инженерно подразделение.

В началото на днешната търговия акциите на Michelin поскъпват с 0,2% към 125 евро, докато акциите на британската компания Fenner поскъпват с над 25% към 616 пенса за една акция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна