Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Китай обеща по-нататъшно отваряне на пазара за чуждестранните компании въпреки риска от търговска война със САЩ

Ли Къцян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай ще отвори още повече икономиката си, като чуждестранните и местните фирми ще могат да се конкурират равнопоставено, заяви премиерът на страната Ли Къцян на годишната парламентарна сесия във вторник, съобщава Ройтерс.

Обещанията на властите в Пекин за по-нататъшно отваряне на китайската икономика идва в момент, когато се увеличават рисковете за глобална търговска война, след като американският президент Доналд Тръмп наложи мита за вноса на стомана и алуминий и заплаши до края на настоящата седмица да бъдат въведени наказателни мита за около 100 стоки, произведени в Китай, на стойност от 60 млрд. долара годишно.

"Надявам се, че както Китай, така и САЩ ще действат рационално и няма да бъдат водени от емоции, избягвайки търговска война", посочи Ли Къцян на редовна годишна телевизионна пресконференция в Пекин.

Китай ще подобри достъпа до сектори на услугите и на промишленото производство, като същевременно ще понижи митата за внос, включително тези за лекарства, свързани с рака, каза още премиерът на страната, но без да предостави повече подробности.

"Нашата икономика е толкова интегрирана със света, че затварянето на вратата на Китай би означавало да блокираме пътя на нашето развитие", подчерта Ли Къцян и допълни: "Целта на Китай е да гарантира, че както местни, така и чуждестранни фирми и компании ще могат да се конкурират при справедливи условия на големия китайски пазар".

"Ние нямаме желание да разполагаме с голям търговски дефицит, не само със САЩ. Надяваме се, че търговията ще бъде балансирана", посочи той, визирайки неотдавнашното посещение на най-висш икономически съветник на китайския президент във Вашингтон, което беше използвано от администрацията на Тръмп, за да бъде оказан натиск за съкращаване с 375 млрд. долара на търговския излишък на Китай със Съединените щати.

Ли Къцян също така отбеляза, че с оглед на политиката на Китай за разширяване на достъпа до неговите пазар, няма да има принудителни трансфери на технологии и неговата страна ще защитава по-добре правата на интелектуална собственост. Това негово изявление е в отговор на обвиненията от страна на Доналд Тръмп, че Пекин е принудил американските компании да прехвърлят интелектуалната си собственост в Китай, за да могат да осъщестяват своя бизнес там. Китай обаче настоява, че трансферите на технологии не са условие за получаване на достъп до пазара на втората по сила икономика в света.

Според източник на Ройтерс, близък до мисленето на администрацията на Тръмп, очакваните до края на седмицата американски мита за китайски стоки ще бъдат насочени предимно към информационните технологии, потребителската електроника и телекомуникациите,както и към други продукти, които се ползват от интелектуална собственост в САЩ. Но те биха могли да бъдат много по-широки, засягайки и потребителски продукти като облекло и обувки и в крайна сметка списъкът може да бъде увеличен до общо 100 продукта, подлежащи от петък на нови мита.

Понастоящем САЩ ограничава износа си на стоки за военна употреба в Китай, които потенциално биха могли да покрият широка гама продукти с технология за двойна употреба.

Ройтерс отбелязва, че ситуацията се усложнява и от факта, че редица китайски фирми са активни както в цивилната, така и във военната индустрия.

"Надяваме се САЩ да облекчат ограниченията върху износа на високотехнологични продукти или продукти с висока добавена стойност", посочи на днешната си пресконференция китайският премиер. "Ние ще защитаваме строго интелектуалната собственост. Надяваме се, че това важно средство за балансиране на търговията между Китай и САЩ няма да ни липсва, или в противен случай ще загубим шанс да спечелим пари".

Ли Къцян също така каза, че Китай е уверен в постигането на своите макроикономически цели за 2018-а година, като властите в Пекин очакват икономиката на страната да се разшири с около 6,5 на сто. Подобна беше и прогнозата за 2017-а година, но тя беше надвишена лесно, като БВП на Китай нарасна с 6,9 на сто.

Според премиерът на страната, китайският финансов сектор се намира в добра форма и банките разполагат с достатъчно провизии. Той добави, че регулаторните органи ще предприемат "решителни мерки" за справяне с финансовите рискове. Трябва да се има предвид, че на Централната банка на Китай беше предоставена отговорността за изготвянето на важни закони, обхващащи банковия и застрахователния сектор, като регулирането на тези сектори, които са в размер над 42 трилиона долара, да стане по-рационализирано и по-строго.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна