Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на британската инфлация през февруари до 7-месечно дъно от 2,7 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания през февруари се забави по-рязко от очакваното, тъй като сякаш започва да избледнява негативният ефект върху потребителските цени от рязката обезценка на паунда, която беше факт след референдума от юни 2016-а година в подкрепа за Брекзит, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през февруари с 0,4% спрямо януари, когато се понижи с 0,5% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-добър отскок с 0,5 на сто. На годишна база инфлацията във Великобритания се забави до 2,7% от 3,0% месец по-рано и очаквания за растеж с 2,8 на сто. Това представлява най-слабо увеличение на потребителските цени от юли 2017-а година насам.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също се забави доста рязко до 2,4% (най-слаб растеж от юли 2017-а) от 2,7% през януари и очаквания за повишение с 2,5 на сто, като именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Трябва да се има предвид, че инфлацията през февруари от 2,7% е под последната прогноза на Английската централна банка за нейно повишение с 2,9%, но въпреки това продължава да се задържа далеч над целевото инфлационно ниво от 2% за 13-ти пореден месец.

Днешните данни предполагат, че сякаш започва да отслабва негативният ефект върху британските потребители от растящите цени при по-сдържано повишаване на заплащането на труда, което може да окаже известна подкрепа за експанзията на икономиката на Острова през настоящата година. Въпреки това повечето икономисти и анализатори продължават да очакват, че британската икономика ще продължава да изостава от нейните основни партньори с оглед на несигурността относно бъдещите търговски връзки с ЕС, която би трябвало да продължава да натежава върху бизнес активността и инвестициите в Обединеното кралство.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-рязко от очакваното отслабване на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен индикатор за предстоящо по-нататъшно намаляване на потребителската инфлация през следващите месеци.

През февруари растежът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до 3,4% от 4,5% през януари и прогноза за повишение с 3,8 на сто. Това представлява най-слабо нарастване на цените на входа на британските предприятия от юни 2016-а година насам.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна през февруари с 2,6% след повишение с 2,8% в началото на годината и очаквания за растеж с 2,7 на сто, отбелязвайки най-слабо повишение от ноември 2016-а година.

Британската лира реагира негативно на днешните по-слаби инфлационни данни, тъй като те могат да поставят под съмнение очакваното от мнозина повишаване на основната лихва на Английската централна банка на заседанието ѝ през месец май.

В резултат на данните на ONS паундът се понижи към часово дъно за деня от 1,4014 долара, отстъпвайки от неговия вчерашен едномесечен връх около 1,4087 долара, който беше достигнат като реакция на новината за постигнато споразумение между Великобритания и ЕС за т.нар. "преходен период" до края на 2020-а година след официалния Брекзит в края на март 2019-а година.

В същото време еврото се понижава с 0,25% към 0,8770 британски лири, отправяйки отново поглед към вчерашното 6-седмично дъно около 0,8745 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна