Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри придобиването на американската Monsanto от германския гигант Bayer за 62,5 млрд. долара

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда германският конгломерат Bayer получи одобрението на европейския антимонополен регулатор за придобиването на американския конкурент Monsanto на стойност 62,5 млрд. долара, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Одобрението на сделката е факт, след като двете дружества предложиха обезщетения на стойност над 6 млрд. евро, за да се облекчат опасенията на европейския антитръстов регулатор.

"Решението ни гарантира, че ще има ефективна конкуренция и иновации на пазарите за семена, пестициди, както и на дигиталните селскостопански пазари и след това сливане", заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. "В частност, ние се уверихме, че броят на глобалните играчи, активно конкуриращи се на тези пазари, остава същият", допълни тя.

За да бъде одобрената сделката, Bayer се ангажира да продаде редица свои активи на стойност от 5,9 млрд. евро на друг германски гигант в лицето на BASF. В същото време Bayer и Monsanto поеха и ангажимент да продадат активите на американската компания за нематодно третиране на семена отново на BASF, отбеляза Европейската комисия.

Относно сделките с BASF, ЕК ще трябва да вземе своето решение до 16-и април.

Трябва да се има предвид, че Китай вече предостави условно одобрение на мегасливането между Bayer и Monsanto, като и Бразилия предостави зелена светлина. В момента сделката е обект на преглед и от антимонополните власти в САЩ и Русия.

Тази сделка ще доведе до създаването на компания, която ще контролира над 25% от световния пазар на семена и пестициди. Това представлява последното от трите мегасливания, които неминуемо ще доведат до преструктуриране на агрохимическата индустрия, посочва агенция Ройтерс.

Водени от промяната на метеорологичните условия, конкуренцията в износа на зърнени култури и колебливата глобална земеделска икономика, преди време и други водещи компании като Dow Chemical and DuPont (слели се в DowDuPont Inc.), както и ChemChina, която закупи швейцарската Syngenta, също предприеха вълна от консолидация в сектора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна