Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за настоящата година повишение на основната си краткосрочна лихва. По-голям интерес обаче ще представляват сигналите от страна на новия шеф на Фед Джером Пауъл и на неговите колеги относно по-нататъшната политика на затягане на лихвените ставки до края на годината. На този етап както Фед, така и мнозинството пазарни участници предполагат, че федералната фондова лихва ще бъде повишена на три пъти през 2018-а година. Но засилващият се инфлационен натиск, рекордно ниската безработица и добрият икономически растеж в САЩ доведоха в последно време до засилване на спекулациите за четирикратно вдигане на лихвените ставки.

С оглед на това ще се следи внимателно не само изявлението на Фед след края на заседанието (от 20:00 ч. наше време), но и новите средносрочни прогнози на централните банкери по отношение на икономическия растеж, на инфлацията и на нивата на безработица в САЩ, както и техните осъвременени прогнози за нивата на федералната фондова лихва за тази и за следващите две години (също от 20:00 ч.). Половин час по-късно (от 20:30 ч. наше време) ще стартира и първата официална пресконференция на новия управител на Фед – Джером Пауъл.

В очакване на края на заседанието на Фед основните европейски фондови индекси се търгуват под техните вчерашни нива на затваряне. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,41%, заличавайки почти напълно неговото нараства във вторник с 0,5%. Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,34%, френският CAC40 – с 0,5%, а британският FTSE100 – с 0,48%.

Търговията на Уолстрийт също стартира със слаби понижения, преди обаче широкият фондов индекс S&P500 да нарасне с 0,15%, а технологичният индекс Nasdaq Composite да стабилизира около вчерашното си ниво на затваряне. Единствено индексът на сините чипове DJIA се понижава предпазливо с 0,18%.

Извън основният фокус на внимание, насочен към заседанието на Фед, инвеститорите продължават да следят и скандала с Facebook. Акциите на водещата социална интернет медия се понижават относително слабо с 0,72%, след като във вторник те се понижиха с нови 2,6% и вече са на седмична загуба от над 11%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна