Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ужас! Новите британски сини паспорти след Брекзит ще бъдат произвеждани от френско-холандска компания

Оригинален син британски паспорт от преди 1988 г.
Снимка: Ройтерс

Новите сини британски паспорти, които премиерът Тереза ​​Май определи като "израз на нашата независимост и суверенитет" след Брекзит, ще бъдат направени от френско-холандска фирма, заяви в четвъртък шефът на британската компания De La Rue, която загуби досегашния си договор за отпечатване на личните британски документи, съобщава агенция Ройтерс.

В края на миналата година Тереза Мей обяви, че Великобритания, която прие през далечната 1988-а година европейските червени паспорти цвят бордо, ще се върне към "емблематичните" за Острова сини официални документи с които разполагаха британците преди тяхното присъединяване към Европейския съюз.

Сега паспортите във Великобритания се правят от De La Rue, която е британска компания въпреки френското си име и която ги отпечатва в Северна Англия. Изпълнителният директор на компанията обаче заяви, че е загубил търга за новата версия на британските документи за самоличност, след като цената е била сериозно подбита.

Според вестник "Сън", договорът за новите британски паспорти е бил спечелен от френско-холандската компания Gemalto, като "паспортната сделка" е на стойност 490 млн. британски лири.

"Ще трябва да се изправя пред нашите работници, да ги погледна в очите и да се опитам да им обясня, защо правителството ни смята, че е разумно решението да се купуват френски, а не британски паспорти", заяви шефът на De La Rue - Мартин Съдърланд пред радио Би Би Си. "Бих искал да поканя Тереза ​​Май или министърът на вътрешните работи Амбър Руд да дойдат във фабриката ми и да обяснят на моите работници защо смятат, че е разумно решението тази "Британска икона" да се произвежда зад граница", допълни той.

                                                                                                                                                                вестник Daily Mail

СнимкаТаблоидът Daily Mail, който е твърд застъпник на Брекзит, пък излиза днес със заглавие  "Sacre Bleu!" (популярен френски изрази за изненада, раздразнение или смайване), използвайки играта с думи относно новите сини британски паспорти.

Когато Тереза Мей обяви през декември, че британците ще се върнат към сините си паспорти, тя написа в Туитър: "Паспортът на Обединеното кралство е израз на нашата независимост и суверенитет - символизиращ нашата принадлежност към една горда, велика нация. Ето защо обявихме, че емблематичният син паспорт ще се завърне, след като напуснем Европейския съюз в края на март 2019-а година".

Трябва да се има предвид, че Европейският съюз не изисква конкретен цвят на паспортите, но препоръчва на държавите-членки да приемат цвят бордо. Така например Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013-а година, запази синия си паспорт, без да планира да промени цветовата му схема.

Агенция Ройтерс напомня, че договорът на компанията De La Rue с британската държава, който приключва през юли 2019-а година, възлиза на 400 млн. паунда (около 566 млн. долара).

Новината, че договорът на компанията няма да бъде подновен, доведе до спад на нейните акции с около 5% в началото на днешната лондонска търговия.

Вътрешното министерство на Великобритания обаче защити взето решение. "Предпочетената компания беше избрана след строг, честен и открит конкурс", се посочва в специално изявление на министерството на вътрешните работи. "Избраната компания демонстрира, че ще бъде най-способна да посрещне нуждите на паспортните ни услуги с висококачествен и сигурен продукт на най-изгодна цена за нашите клиенти и данъкоплатци".

Най-големият британски профсъюз "Юнайт" нападна правителството за неговия избор и заяви, че френското правителство никога не би предприело подобен ход. "Това не може да се случи във Франция с оглед на националната сигурност, като това не трябваше да се случва и във Великобритания", заяви националният секретар на профсъюза Луиза Бул.

"Министрите трябва да преосмислят това решение и да започнат да подкрепят британските работници и трудещите се в Обединеното кралство чрез обществени поръчки и индустриална стратегия, която не звучат само като ефектни фрази", допълни тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна