Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен скок на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през февруари

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха изненадващо силно през февруари благодарение на ръст на бизнес инвестициите, което е сигнал за добро представяне на американската икономика в началото на годината.

През февруари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба скочиха с 3,1% до 247,72 млрд. долара спрямо януари, когато се свиха с цели 3,5%, показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-скромен растеж с 1,6 на сто. Това представлява техен най-добър растеж от юни 2017-а година насам и въпреки солидното има понижение през януари, в рамките на първите два месеца на годината те нараснаха с 9,1% спрямо същия период година по-рано.

Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха по-сдържано с 1,2%, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 2,5 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, нараснаха с 1,8% (при прогноза за доста по-скромен растеж с около 0,9%) след тяхно понижение с 0,4% през януари, като това представлява най-солиден растеж от пет месеца насам. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер.

Трябва да се има предвид, че бизнес разходите за оборудване започнаха да набират скорост през 2017-а година с оглед на очакванията на компаниите за съществено съкращаване на корпоративния данък. В края на годината администрацията на Тръмп намали тази важна данъчна ставка от 35% до 21%.

Солидното повишаване на бизнес инвестициите през февруари вероятно е подкрепено от солидното бизнес доверие, засилващият се глобален икономически растежи и отслабващият долар, който би трябвало да повиши търсенето на американско производствени стоки зад граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна