Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на икономическото и бизнес доверие в еврозоната за трети пореден месец от началото на годината

През март икономическото и бизнес доверие в еврозоната отстъпи за трети пореден месец от 17-годишния връх, достигнат в края на миналата година, в резултат на понижаване на доверието във почти всички водещи сектори с изключение на строителството.

Според последно проучване на Европейската комисия, индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през март до 112,6 пункта от 114,2 пункта през февруари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово по-сдържано понижение до 113,4 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от септември 2017-а година и предно негово отстъпление от многогодишния декемврийски връх от 115,3 пункта (най-високо ниво от октомври 2000 година насам).

Европейската комисия регистрира влошаване на доверието във всичките пет водещи икономики от региона с най-голям негов спад в Германия (с цели 2,4 пункта), в Италия (с 1,8 пункта) и Испания (понижение с 1,2 пункта) при по-слабо изразено понижение в Холандия (с 0,5 пункта) и Испания (с 0,4).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, пък се понижи през март до 1,34 пункта от 1,48 пункта през февруари и след като през декември 2017-а достигна връх от 1,60 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам). Това също представлява най-ниското ниво на бизнес климат индекса от септември 2017-а година насам.

Отслабването на общото бизнес доверието през март е в резултат на влошаване на настройката на мениджърите в промишлеността, в сектора на услугите и при търговията на дребно, като единствено в сферата на строителството има подобрение на бизнес нагласите.

Последното проучване на Европейската комисия отчита понижаване на доверието в индустриалния и промишлен сектор до 6,4 пункта от 8,0 пункта през февруари и спрямо 9,1 пункта през януари (най-високо ниво от 1985 година насам), на съответния индекс в сферата на услугите до 16,3 от 17,6 пункта, както и при търговията на дребно - до 1,6 пункта от 4,5 пункта месец по-рано. Единствено индексът, измерваща бизнес доверието в строителния сектор нараства през март до 5,2 пункта от 4,3 пункта месец по-рано.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната стабилизира за втори пореден месец на ниво от 0,1 пункта, след като през януари нарасна до 1,4 пункта (най-високо ниво от началото на 2001 година насам), потвърждавайки предварителната оценка на Европейската комисия.

Трябва да се има предвид, че последното проучване на Европейската комисия се проведе в момент, когато ЕС беше заплашен от САЩ с налагането на високи мита за вноса на стомана и на алуминий и преди да последва временно изключване на страните - членки на съюза от тези митнически тарифи.

Известното отслабването през последните дни на заплахата от глобален търговски конфликт може да доведе до известно подобрение на бизнес доверието през следващия месец, но от началото на годината насам има все повече доказателства, че икономиката на еврозоната губи част от добрия си възходящ импулс, регистриран през 2017-а година. През миналата седмица беше представено проучвания на агенция IHS Markit, което показа, че експанзията на бизнес активността в еврозоната през март е най-слаба от януари 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна