Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси преди Великденските празници в резултат на ръст на акциите на автомобилните компании

В четвъртък европейските фондови борси се оцветиха в зелено благодарение на ръст на акциите на автомобилните компании след информация за предстоящо сливане на "Рено" и "Нисан".

Въпреки днешния подем, борсите на стария континент са на път да излязат на загуба както през месец март, така и за цялото първо тримесечие на 2018-а година.

Информацията на агенция Блумбърг, че Renault и Nissan Motors преговарят за създаването на една обща компания, доведе до първоначален ръст на акциите на френският автомобилен гигант с над 8% преди да последва известна стабилизация и малко по-сдържано повишение на неговите акции с около 4,5 на сто.

Новината се отразява позитивно на целия европейски автомобилен сектор, като акциите на Peugeot нарастват с 2,7%, на Volkswagen - с 2,16%, на BMW - с 2,38% и на Damiler - с 1,6%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,55%, задълбочавайки вчерашният си отскок от 0,5 на сто. Въпреки това обаче, индексът е на път да приключи търговията през март с понижение от около 2,2%, излизайки на загуба за втори пореден месец и вероятно ще излезе на загуба от около 4,5% в рамките на първото тримесечие на 2018-а година. Това би представлявало най-слабото тримесечие за общия европейски фондов индекс от началото на 2016-а година, според данни на FactSet.

Германският фондов индекс DAX 30 се повишава през днешната търговия с 0,97%, френският индекс CAC 40 - с 0,66% и британският FTSE100 - с 0,46%.

Подкрепа за днешната позитивна настройка на европейските пазари на акции оказва и поевтиняването на еврото и на британската лира спрямо щатския долар, тъй като това е от полза за експортно ориентираните компании на стария континент. Еврото се понижава към 7-дневно дъно от 1,2295 долара, а британската лира - към 8-дневно дъно около 1,4035 долара.

Въпреки днешното добро представяне на европейските борси, световните фондови пазари са все още на път да приключат "на червено", както месец март, така и първото тримесечие на годината на фона на страховете от глобална търговска война и евентуално по-агресивно повишаване на основните лихвени ставки от страна на Федералния резерв на САЩ през настоящата година.

Протекционисткият тон на американския президент беше в основата на инвеститорските притеснения за търговска войни, след като преди време Тръмп наложи високи мита върху вноса на стомана и на алуминий преди администрацията на Белия дом да определи и нови мита за близо 50 млрд. долара на година на редица китайски стоки.

Агресивните разпродажби в последните дни на акции на американски технологични компании също допринася за слабото представяне на глобалните фондови борси през изтичащия трети месец на годината.

В сряда основните американски фондови индекси приключиха търговията на Уолстрийт с понижения за втора поредна сесия на търговия отново в резултат на агресивни разпродажби на акции на водещи технологични компании. Индексът DJIA се понижи слабо с 0,04%, а индексът S&P500 - с 0,29%, заличавайки първоначалното им възходящо движение. Технологичният индекс Nasdaq Composite обаче загуби нови 0,85% от стойността си след драматичен спад от близо 3% във вторник, като основни губещи бяха акциите на Amazon.com и на Netlix Inc., които се понижиха с над 4 на сто.

Трябва да се има предвид, че днес е последният работен ден за почти всички европейски борси и за финансовите пазари в САЩ преди дългия уикенд за католическия Великден, който през тази година съвпада и с еврейската пасха. Финансовите пазари в САЩ няма да работя на 30-и март (Разпети петък), докато водещите европейски борси като тези във Франкфурт, Париж и Лондон ще почиват не само в петък, но и на 2-ри април (Велики понеделник).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна