Eмисия новини
от 05.00 часа

Ръст на акциите на Tesla Motors с близо 7%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Tesla Motors Inc. поскъпват с близо 7% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като компанията представи доста силни данни за произведените от нея електромобили.

През първото тримесечие на годината Tesla е произвела близо 35 хиляди електрически автомобили, включително 9766 от доста дискутирания в последно време Модел 3, като това представлява ръст на производство с цели 40% над нивата година по-рано.

Компанията също така съобщи, че е успяла да удвои седмичната производителност на Модел 3 през първото тримесечие, разрешавайки проблемите свързани с доставките и с отделеното време за подобряване на оборудването. Само в рамките на последните седем дни Tesla е произвела 2,020 електромобили модел 3 и планира да произведе още 2 000 през следващата седмица, както и 2000 автомобила от моделите S и X.

Тези солидни производствени данни допринасят за силен ръст на акциите на Tesla с около 6,7% точно преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Трябва да се има предвид, че сривът на акциите на Tesla в последно време беше един от факторите за негативното представяне на целия технологичен сектор и на общия американски фондов пазар. Акциите на компанията за производство на електромобили се понижиха с 15,4% в рамките на последните 12 месеца на фона на нарастване на индекса S&P500 с 9,5% в рамките на същия едногодишен период.

Добри продажби през март отчитат и други водещи американски автомобилни компании като General Motors (ръст на продажбите с 15,7% спрямо година по-рано), Fiat Chyrsler (с 13,6%) и Ford Motors, чийто продажби се увеличиха по-скромно с 3,4%, но при очаквания на икономисти и анализатори за повишение с едва 0,8 на сто.


Още от

Най-четени