"Мудис": Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за икономиката на страната. Това посочи в понеделник кредитната агенция "Мудис", цитирайки високата степен на външна уязвимост и ниските валутни резерви на Турция.

В своя последен доклад за кредитните перспективи "Мудис" заяви, че лирата може да бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат във времето обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под нивата си на затваряне от края на предходната седмица. Спрямо долара тя се търгува на нива около 4,0950 лири, след като на 11-и април турската валута удари рекордно дъно около 4,1944 нивото. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки недалеч от неговия исторически връх от миналата седмица около 5,1914 нивото.

Трябва да се има предвид, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долара и с 10% спрямо еврото с оглед на различията между президента на страната Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ сам себе си като "противник на лихвените проценти", иска запазване на ниските разходи по заеми (на ниските лихвени ставки), за да се стимулира икономическия растеж, най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите пък се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи двуцифрената инфлация с оглед на оказвания от Ердоган натиск. Инфлацията в Турция на годишна база се понижи слабо през март до 10,23% от 10,26% през февруари, но остава далеч над целевото ниво от 5 на сто на централната банка. В същото време дефицитът по текущата сметка на страната нарасна от 51,8 млрд. долара през януари до 53,3 млрд. долара през февруари, което се равнява на почти 6% от БВП. .

"Правителството изглежда решено да запази динамичния икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019-а година, независимо на каква цена", отбеляза агенция "Мудис".

"Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна - нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", допълни "Мудис".

Според редица икономисти обезценката на турската лира е отражение на дълбоко окопалата се висока инфлация и на ръста на заплатите, което налагана повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.


Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07