"Мудис": Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за икономиката на страната. Това посочи в понеделник кредитната агенция "Мудис", цитирайки високата степен на външна уязвимост и ниските валутни резерви на Турция.

В своя последен доклад за кредитните перспективи "Мудис" заяви, че лирата може да бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат във времето обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под нивата си на затваряне от края на предходната седмица. Спрямо долара тя се търгува на нива около 4,0950 лири, след като на 11-и април турската валута удари рекордно дъно около 4,1944 нивото. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки недалеч от неговия исторически връх от миналата седмица около 5,1914 нивото.

Трябва да се има предвид, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долара и с 10% спрямо еврото с оглед на различията между президента на страната Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ сам себе си като "противник на лихвените проценти", иска запазване на ниските разходи по заеми (на ниските лихвени ставки), за да се стимулира икономическия растеж, най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите пък се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи двуцифрената инфлация с оглед на оказвания от Ердоган натиск. Инфлацията в Турция на годишна база се понижи слабо през март до 10,23% от 10,26% през февруари, но остава далеч над целевото ниво от 5 на сто на централната банка. В същото време дефицитът по текущата сметка на страната нарасна от 51,8 млрд. долара през януари до 53,3 млрд. долара през февруари, което се равнява на почти 6% от БВП. .

"Правителството изглежда решено да запази динамичния икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019-а година, независимо на каква цена", отбеляза агенция "Мудис".

"Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна - нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", допълни "Мудис".

Според редица икономисти обезценката на турската лира е отражение на дълбоко окопалата се висока инфлация и на ръста на заплатите, което налагана повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.


Още от категорията

67 млн. лв. помощи за нови малки и средни предприятия

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и конкуренто-способност“. Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които Благоевград, Видин,..

публикувано на 20.07.18 в 17:38
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора. 20 процента повече проверки са направили..

публикувано на 20.07.18 в 17:30

Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулация на техните валути, доларът задълбочи своя спад след неговата вербална интервенция

Щатският долар задълбочава днешното си низходящо движение, след като Доналд Тръмп използва туитър, за да отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че те манипулират техните валути. "Китай, Европейският съюз и други манипулират техните валути и лихви като ги понижават, докато САЩ увеличават лихвените проценти, докато доларите стават по-силни..

публикувано на 20.07.18 в 17:07
Министър Николина Ангелкова (втората отляво) участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.

Министър Ангелкова очаква 5% ръст в туризма това лято

Ръст от пет процента на туризма се очаква и през този сезон, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна. Ангелкова обясни, че откриването на нов петзвезден хотел в 110-годишния курорт вече показва тенденция за привличането на..

публикувано на 20.07.18 в 16:52

Баркод на касовите бележки от догодина

От догодина всички издавани касови бележки трябва да имат баркод и да се изпращат в сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) на всеки пет минути. Това предвиждат изменения в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Документът е качен за обществено обсъждане от финансовото..

публикувано на 20.07.18 в 16:42
сенатор Орин Хач

Председателят на Сенатската финансова комисия заплаши да обуздае търговските правомощия на Тръмп

Сенаторът седми мандат от Юта - републиканецът Орин Хач, който оглавява и Сенатската финансова комисия, е изпратил тази седмица писмо до Белия дом, в което е предупредил президента Доналд Тръмп относно продължаване на политиката на вносни мита, която мнозина наблюдатели определят като етап от една мащабна търговска война. Според информация на..

публикувано на 20.07.18 в 16:11

Еленко Божков: Решението на КЗК за "Инерком" спестява на дружеството 5 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ . Това каза пред „Хоризонт“ енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.        Според експерта, причините или аргументацията на КЗК „за тази концентрация,..

публикувано на 20.07.18 в 14:49