"Мудис": Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за икономиката на страната. Това посочи в понеделник кредитната агенция "Мудис", цитирайки високата степен на външна уязвимост и ниските валутни резерви на Турция.

В своя последен доклад за кредитните перспективи "Мудис" заяви, че лирата може да бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат във времето обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под нивата си на затваряне от края на предходната седмица. Спрямо долара тя се търгува на нива около 4,0950 лири, след като на 11-и април турската валута удари рекордно дъно около 4,1944 нивото. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки недалеч от неговия исторически връх от миналата седмица около 5,1914 нивото.

Трябва да се има предвид, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долара и с 10% спрямо еврото с оглед на различията между президента на страната Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ сам себе си като "противник на лихвените проценти", иска запазване на ниските разходи по заеми (на ниските лихвени ставки), за да се стимулира икономическия растеж, най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите пък се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи двуцифрената инфлация с оглед на оказвания от Ердоган натиск. Инфлацията в Турция на годишна база се понижи слабо през март до 10,23% от 10,26% през февруари, но остава далеч над целевото ниво от 5 на сто на централната банка. В същото време дефицитът по текущата сметка на страната нарасна от 51,8 млрд. долара през януари до 53,3 млрд. долара през февруари, което се равнява на почти 6% от БВП. .

"Правителството изглежда решено да запази динамичния икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019-а година, независимо на каква цена", отбеляза агенция "Мудис".

"Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна - нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", допълни "Мудис".

Според редица икономисти обезценката на турската лира е отражение на дълбоко окопалата се висока инфлация и на ръста на заплатите, което налагана повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.


Още от категорията

„Шкода“ представи новия си кросоувър, предназначен за Китай

„Шкода“ представи новия си кросоувър Skoda Kamiq, предназначен само за китайския пазар, съобщават от компанията. Колата прилича на Skoda Karoq, която вече се продава в Европа. Кросоувърът е с 1,5-литров двигател, 110 конски сили и конструкцията е опростена и изчистена. Предлага се с петстепенна механична скоростна кутия и шестстепенна..

публикувано на 23.04.18 в 15:17

ЕК ще разследва държавната помощ за "Алиталия" в размер на 900 млн. евро

Европейският антимонополен регулатор ще разследва дали решението на властите в Италия да предоставят 900 млн. евро на намиращата се в сериозно финансово затруднение компания "Алиталия" е в нарушение на правилата в ЕС за държавна помощ, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че "Алиталия", в която „Етихад еъруейз“ държи 49% от..

публикувано на 23.04.18 в 14:54
Европейски статистически институт

Евростат отчете свиване на бюджетния дефицит и намаляване на дълга в ЕС и в еврозоната през 2017-а

През миналата година правителственият дефицит и държавният дълг както в еврозоната, така и в целия Европейския съюз отбелязаха понижения спрямо 2016 година, показват данни на Евростат. В рамките на еврозоната бюджетният дефицит се сви през 2017 година до 0,9% от БВП спрямо 1,5% година по-рано, докато за целия ЕС се понижи от 1,6% до 1,0%...

публикувано на 23.04.18 в 14:17

Къде се съхранява руското злато

Русия съхранява златните си запаси изключително на своя територия, пише topcor.ru на фона съобщенията, че страни като Турция и Германия са изтеглили количествата от ценния метал, съхранявани в САЩ. По данни на изданието със запаси от 1900 тона Русия е пета в света по този показател след САЩ (8134 тона), Германия (3381 тона), Италия (2452)..

публикувано на 23.04.18 в 13:58

Растящата доходност на дълговите книжа на САЩ се отразява негативно и на европейските фондови пазари

Европейските борсови индекси се оцветиха в червено в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите изглеждат леко притеснени от продължаващото нарастване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши в понеделник към най-високо ниво от януари 2014 година насам около 2,998%,..

публикувано на 23.04.18 в 13:43

Стабилизация на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през април

През април бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната стабилизира в 14-месечното дъно, достигнато през март с оглед на ново понижение на промишлената активност, но при изненадващо подобрение на активността в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри...

публикувано на 23.04.18 в 12:35

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лева през 2017 година

Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП), показват предварителни данни на Националния статистически институт. В подсектор "Централно управление" постигнатият..

публикувано на 23.04.18 в 11:30