"Мудис": Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за икономиката на страната. Това посочи в понеделник кредитната агенция "Мудис", цитирайки високата степен на външна уязвимост и ниските валутни резерви на Турция.

В своя последен доклад за кредитните перспективи "Мудис" заяви, че лирата може да бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат във времето обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под нивата си на затваряне от края на предходната седмица. Спрямо долара тя се търгува на нива около 4,0950 лири, след като на 11-и април турската валута удари рекордно дъно около 4,1944 нивото. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки недалеч от неговия исторически връх от миналата седмица около 5,1914 нивото.

Трябва да се има предвид, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долара и с 10% спрямо еврото с оглед на различията между президента на страната Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ сам себе си като "противник на лихвените проценти", иска запазване на ниските разходи по заеми (на ниските лихвени ставки), за да се стимулира икономическия растеж, най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите пък се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи двуцифрената инфлация с оглед на оказвания от Ердоган натиск. Инфлацията в Турция на годишна база се понижи слабо през март до 10,23% от 10,26% през февруари, но остава далеч над целевото ниво от 5 на сто на централната банка. В същото време дефицитът по текущата сметка на страната нарасна от 51,8 млрд. долара през януари до 53,3 млрд. долара през февруари, което се равнява на почти 6% от БВП. .

"Правителството изглежда решено да запази динамичния икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019-а година, независимо на каква цена", отбеляза агенция "Мудис".

"Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна - нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", допълни "Мудис".

Според редица икономисти обезценката на турската лира е отражение на дълбоко окопалата се висока инфлация и на ръста на заплатите, което налагана повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.


Още от категорията

Новина за задържането на бивш канадски дипломат в Китай охлади част от днешния инвеститорски ентусиазъм

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник с добри повишения, като и трите основни фондови индекса скочиха първоначално с над 1% в резултат на подновения оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай. Индексът DJIA нарасна за кратко с 350 пункта (повишение с 1,4%), индексът S&P500 се повиши с 1,2%, а..

публикувано на 11.12.18 в 18:27

Отскок на цените на петрола след сигналите за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай

Петролът поскъпва предпазливо по време на търговията във вторник, опитвайки се да ограничи част от вчерашния солиден ценови спад, тъй като и инвеститорите на пазарите на суровини, подобни на тези на фондовите борси, приветстват новините за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Временното преустановяване на петролното..

публикувано на 11.12.18 в 17:44

Добри Митрев: Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България

Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България, а български инвеститори се насочват извън страната. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Добри Митрев – главен секретар на Българската стопанска камара.        Като причина за това той посочи бавните и пасивни реформи и посочи спешните мерки, които трябва да се предприемат:..

публикувано на 11.12.18 в 17:33

Слабо повишение на производствените цени в САЩ през ноември

Производствените цени в САЩ се повишиха слабо през ноември, но растежът им на годишна база продължава да отстъпва от близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда, които потвърждават за липсата на сериозен инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс),..

публикувано на 11.12.18 в 16:36

Китай обмисля намаляване на митата върху вноса на американски автомобили

Китай предприема действия за намаляване на високите митнически тарифи върху вноса на произведените в САЩ автомобили - мярка, която президентът Доналд Тръмп успя да договори по време на неговата среща с китайския президент Си Цзинпин в Аржентина преди по-малко от двете седмици. Предложението за намаляване на митата за автомобили, произведени в..

публикувано на 11.12.18 в 15:06

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ е законна

Европейският съд в Люксембург потвърди, че програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка е законна. Съдът е категоричен, че това е в правомощията на институцията и не може да се счита за неправомерно финансиране. Делата срещу програмата за количествени улеснения - т.е. за изкупуване на държавни и корпоративни книжа..

публикувано на 11.12.18 в 14:25

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския..

публикувано на 11.12.18 в 13:30