Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато САЩ повишава лихвите

Китай определи коментарите на Тръмп относно юана като "леко хаотични"

В понеделник американският президент Доналд Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато в същото време САЩ повишава лихвените равнища.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ поддържа политика на нарастване на лихвените проценти. Това е неприемливо!", посочи Тръмп във вчерашна поредна негова публикация в Туитър.

Според редица икономисти и анализатори това негово твърдение изглежда доста неадекватно с оглед на факта, че през миналата и началото на настоящата година руската валута поскъпна към нива около и под 60 рубли за долара (спрямо рекордните дъна над 80 рубли от 2015 година), докато в същото време китайският юан поскъпва трайно през последните 16 месеца, достигайки през тази година най-високо ниво от средата на 2015 година насам.

Трябва да се има предвид, че през тази година Русия увеличи покупките си на чуждестранна валута (включително на долари), но не това беше причина за относително рязката обезценка на руската рубла спрямо долара в последно време (с около 4,5% от началото на годината), а наложените по-рано този месец от САЩ санкции върху видни руски олигарси и техните компании.

Междувременно щатският долар се понижава непрекъснато спрямо китайския юан от 16 месеца насам и вече се търгува в най-ниски нива от средата на 2015 година. За този период юанът поскъпна с близо 10% спрямо зелените пари, като само от началото на годината нарасна с цели 6%.

В края на миналата седмица Министерството на финансовите на САЩ представи своя редовен шестмесечен доклад относно манипулацията на валутните курсове и в него не бяха споменати нито Китай, нито Русия.

С оглед на това не е изненада, че във вторник говорителката на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунинг отбеляза, че това, което завява Тръмп в своя туит, изглежда в противоречие с петъчния доклад на американското финансово министерство, в който то се въздържа от назоваването на важни търговски партньори на САЩ като валутни манипулатори.

"Изглежда така, че информацията, предоставяна от страна на САЩ (в лицето на президента Тръмп), е малко хаотична", посочи китайската говорителка на днешна редовна пресконференция. Хуа Чунинг допълни, че това ѝ напомня за поема на основателя на модерен Китай Мао Цзедун, в която той посочва, че остава спокоен в средата на хаоса.

"Независимо какво казват другите, ние ще продължаваме постоянно да насърчаваме реформата на механизма на обменните курсове на ренминби", посочи тя, използвайки официалното име на китайската валута.

Вчерашното туитър послание на Доналд Тръмп се отнася до това, което той определя като несправедливо търговско предимство: Ако валутата на дадена страна е изкуствено ниска, износът ѝ е по-конкурентен. По-високите лихвени проценти в САЩ обикновено увеличават стойността на долара, което оскъпява американския износ.

Трябва обаче да се има предвид, че след встъпването на Тръмп в длъжност в края на януари 2017 година доларът започна да отслабва значително спрямо повечето други водещи валути, включително и китайския юан, както и спрямо руската рубла - поне докато САЩ не наложиха по-рано този месец нови санкции на Русия, предизвиквайки нейната обезценка.

                                                                                                                       Графики на долар/юан и на долар/рубла

СнимкаЗа този период - от 20 януари 2017 годна досега, доларът се понижи спрямо китайския юан с 8,6% и поскъпна с 4,5% спрямо рублата. Преди обявените на 6-и април санкции на САЩ спрямо видни руски олигарси и техните компании, доларът де факто отслабна за посочения период с около 4% спрямо руската рубла. След въвеждането на санкциите обаче рублата заличи тези печалби, обезценявайки се с цели 8,4% само в рамките на 9-и и 10-и април.

В същото време т.нар. "индекс на щатския долара", който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 11,2%, откакто Тръмп стана президент на САЩ. Това представлява намаляване на стойността на долара за пето поредно тримесечие от началото на 2017 година насам.

От всичко казано дотук може да се предположи, че вчерашното твърдение на Тръмп, обвиняващо Русия и Китай, че девалвират техните валути, изглежда меко казано невярно. Дори неговият коментар, че това става в момент, когато САЩ повишава лихвите ставки, е също неадекватен с оглед на факта, че въпреки стабилния цикъл на Фед за постепенно увеличаване на основната краткосрочна лихва (последното увеличение беше през месец март), индексът на щатския долар се обезцени с над 11%, откакто Тръмп пое управлението на Белия дом.

По-рано днес доларовият индекс спрямо останалите шест водещи валути се понижи към триседмично дъно около 89,20 пункта с поглед към важното негово дъно от март около 89,00 нивото (най-ниско ниво от края на 2014 година).

Британската лира поскъпна до 2-месечен връх от 1,4377 долара - нейно най-високо ниво от деня след ключовия референдум на 23 юни 2016 година, на който британците изненадващо гласуваха подкрепа за Брекзит. Еврото се търгува около 1,2350 щатски долара - не много далеч от неговия тригодишен връх от 1,2555 долара от 16-и февруари тази година, докато японската валута - около 107,00 йени за един долар, след като към края на месеца март тя поскъпна до 104,60 областта - нейно най-високо ниво от ноември 2016 година.

Любопитно е да се отбележи, че макар и напълно необосновани, обвиненията на Тръмп, че Русия и Китай играят играта "Девалвация" на техните валути, изглежда допринасят за продължаващата и днес слабост на зелените пари.


Още от категорията
Преговорите в Буенос Айрес на американската и китайска делегации, водени от президентите Доналд Тръмп (вдясно) и Си Цзинпин (вляво).

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат..

обновено на 08.12.18 в 16:24

Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската..

обновено на 08.12.18 в 13:09

Експерти спорят ще поскъпне ли петролът след решението на Катар да напусне ОПЕК

„ОПЕК е мъртъв, да живее ОПЕК+“ - ако не си спомняте това заглавие на списание „Форбс“ от юни тази година, сега двудневната среща на петролния картел и неговите съюзници във Виена ни дава чудесен повод да си го припомним. Катар обяви, че напуска Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) няколко дни преди ключовото заседание, на..

публикувано на 08.12.18 в 11:26

Абхишек Кумар: Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел

Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел, независимо от мерките, договорени на заседанието на Организацията ОПЕК и съюзниците й. Това прогнозира пред "Хоризонт   Абхишек Кумар - старши анализатор в Interfax Global Energy. По думите му - каквито и мерки да вземат производителите за задържането на по-висока цена, търсенето ще я..

публикувано на 08.12.18 в 09:23
Руският енергиен министър, петролният министър на ОАЕ и председателят на ОПЕК на срещата ОПЕК +

Ръст на петролните цени с 5%, след като ОПЕК и Русия се договориха да намалят добивите с 1,2 млн. барела на ден

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, успяха да се споразумеят за намаляване на добивите на черното злато с 1,2 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. Спорният въпрос по време на продължилите близо пет часа преговори беше дали Иран трябва да бъде изключен от споразумението, както..

публикувано на 07.12.18 в 16:45

Забавяне на растежа на заетостта в САЩ, но при силен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Растежът на заетостта в САЩ се забави през ноември по-силно от очакваното, но нивото на безработица стабилизира в 49-годишното септемврийското дъно, а заплатите се повишиха за втори пореден месец с най-силно темпо от близо десет години насам, което е поредно доказателство, че пазарът на труда във водещата световна икономика остава доста силен...

публикувано на 07.12.18 в 16:14

Еврокомисарят за единния цифров пазар също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип заяви в петък, че Европа има причини да се "притеснява" за Huawei и за други китайски технологични компании с оглед на предполагаемата заплаха за сигурността, идваща от техните бизнес практики. Ансип каза пред репортери по време на пресконференция в Брюксел, че китайските..

публикувано на 07.12.18 в 15:32