Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато САЩ повишава лихвите

Китай определи коментарите на Тръмп относно юана като "леко хаотични"

В понеделник американският президент Доналд Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато в същото време САЩ повишава лихвените равнища.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ поддържа политика на нарастване на лихвените проценти. Това е неприемливо!", посочи Тръмп във вчерашна поредна негова публикация в Туитър.

Според редица икономисти и анализатори това негово твърдение изглежда доста неадекватно с оглед на факта, че през миналата и началото на настоящата година руската валута поскъпна към нива около и под 60 рубли за долара (спрямо рекордните дъна над 80 рубли от 2015 година), докато в същото време китайският юан поскъпва трайно през последните 16 месеца, достигайки през тази година най-високо ниво от средата на 2015 година насам.

Трябва да се има предвид, че през тази година Русия увеличи покупките си на чуждестранна валута (включително на долари), но не това беше причина за относително рязката обезценка на руската рубла спрямо долара в последно време (с около 4,5% от началото на годината), а наложените по-рано този месец от САЩ санкции върху видни руски олигарси и техните компании.

Междувременно щатският долар се понижава непрекъснато спрямо китайския юан от 16 месеца насам и вече се търгува в най-ниски нива от средата на 2015 година. За този период юанът поскъпна с близо 10% спрямо зелените пари, като само от началото на годината нарасна с цели 6%.

В края на миналата седмица Министерството на финансовите на САЩ представи своя редовен шестмесечен доклад относно манипулацията на валутните курсове и в него не бяха споменати нито Китай, нито Русия.

С оглед на това не е изненада, че във вторник говорителката на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунинг отбеляза, че това, което завява Тръмп в своя туит, изглежда в противоречие с петъчния доклад на американското финансово министерство, в който то се въздържа от назоваването на важни търговски партньори на САЩ като валутни манипулатори.

"Изглежда така, че информацията, предоставяна от страна на САЩ (в лицето на президента Тръмп), е малко хаотична", посочи китайската говорителка на днешна редовна пресконференция. Хуа Чунинг допълни, че това ѝ напомня за поема на основателя на модерен Китай Мао Цзедун, в която той посочва, че остава спокоен в средата на хаоса.

"Независимо какво казват другите, ние ще продължаваме постоянно да насърчаваме реформата на механизма на обменните курсове на ренминби", посочи тя, използвайки официалното име на китайската валута.

Вчерашното туитър послание на Доналд Тръмп се отнася до това, което той определя като несправедливо търговско предимство: Ако валутата на дадена страна е изкуствено ниска, износът ѝ е по-конкурентен. По-високите лихвени проценти в САЩ обикновено увеличават стойността на долара, което оскъпява американския износ.

Трябва обаче да се има предвид, че след встъпването на Тръмп в длъжност в края на януари 2017 година доларът започна да отслабва значително спрямо повечето други водещи валути, включително и китайския юан, както и спрямо руската рубла - поне докато САЩ не наложиха по-рано този месец нови санкции на Русия, предизвиквайки нейната обезценка.

                                                                                                                       Графики на долар/юан и на долар/рубла

СнимкаЗа този период - от 20 януари 2017 годна досега, доларът се понижи спрямо китайския юан с 8,6% и поскъпна с 4,5% спрямо рублата. Преди обявените на 6-и април санкции на САЩ спрямо видни руски олигарси и техните компании, доларът де факто отслабна за посочения период с около 4% спрямо руската рубла. След въвеждането на санкциите обаче рублата заличи тези печалби, обезценявайки се с цели 8,4% само в рамките на 9-и и 10-и април.

В същото време т.нар. "индекс на щатския долара", който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 11,2%, откакто Тръмп стана президент на САЩ. Това представлява намаляване на стойността на долара за пето поредно тримесечие от началото на 2017 година насам.

От всичко казано дотук може да се предположи, че вчерашното твърдение на Тръмп, обвиняващо Русия и Китай, че девалвират техните валути, изглежда меко казано невярно. Дори неговият коментар, че това става в момент, когато САЩ повишава лихвите ставки, е също неадекватен с оглед на факта, че въпреки стабилния цикъл на Фед за постепенно увеличаване на основната краткосрочна лихва (последното увеличение беше през месец март), индексът на щатския долар се обезцени с над 11%, откакто Тръмп пое управлението на Белия дом.

По-рано днес доларовият индекс спрямо останалите шест водещи валути се понижи към триседмично дъно около 89,20 пункта с поглед към важното негово дъно от март около 89,00 нивото (най-ниско ниво от края на 2014 година).

Британската лира поскъпна до 2-месечен връх от 1,4377 долара - нейно най-високо ниво от деня след ключовия референдум на 23 юни 2016 година, на който британците изненадващо гласуваха подкрепа за Брекзит. Еврото се търгува около 1,2350 щатски долара - не много далеч от неговия тригодишен връх от 1,2555 долара от 16-и февруари тази година, докато японската валута - около 107,00 йени за един долар, след като към края на месеца март тя поскъпна до 104,60 областта - нейно най-високо ниво от ноември 2016 година.

Любопитно е да се отбележи, че макар и напълно необосновани, обвиненията на Тръмп, че Русия и Китай играят играта "Девалвация" на техните валути, изглежда допринасят за продължаващата и днес слабост на зелените пари.


Още от категорията

Общо 32 компании участваха на кариерен форум с предложения към младите българи в Германия.

Млади българи от цяла Германия се събраха в Берлин, за да се запознаят с водещи представители на българския бизнес и да научат повече за възможностите за кариерно развитие у нас. Организатор на събитието е сдружение "Български кариерен форум" - от студенти за студенти След три години във Франкфурт, за първи път в Берлин изложението да постигна..

публикувано на 21.04.18 в 16:43

Работодателите във Варненско са в протестна готовност заради цената на електроенергията от ТЕЦ „Варна”

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час. Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира в обзорното предаване „Позиция“ на..

публикувано на 21.04.18 в 15:40

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт. В рамките на плановия престой на Пети блок ще бъде извършено превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването, функционални изпитания и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Плановият ремонт ще завърши в края на май. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“..

публикувано на 21.04.18 в 11:24

М. Крутихин: Русия е обречена да има много газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани

Русия е обречена да има много природен газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани. Това заяви в специално интервю за "Хоризонт" руският експерт по геополитика и енергетика Михаил Крутихин. Вътрешният пазар в Русия няма накъде да се разширява, а на международната сцена търсенето на синьо гориво няма да се увеличава значително, смята..

публикувано на 21.04.18 в 10:23

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с младежи, които живеят в Берлин

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с български младежи, които живеят в Берлин. Целта на изложението, което се провежда за четвърта година, е да представи възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България. Форумът цели още да свърже младите професионалисти с потенциалните работодатели, за да изберат отново..

обновено на 21.04.18 в 08:51

Алън Фогуил: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година

Цената на петрола става все по-малко зависима от геополитическите фактори заради шистовия добив на Съединените щати, заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил. По думите му отношенията между Организацията на страните - износителки на петрол и Русия също няма да променят сериозно..

публикувано на 21.04.18 в 08:37

Започва създаването на интерактивна карта на бизнес средата у нас

Интерактивна карта на бизнес средата в България посредством най-модерните технологии за създаване на триизмерна реалност започва екипът на Национална асоциация "Сподели България".  "Интерактивната карта ще допринесе за популяризирането на нашите фирми", посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.  Проучване..

публикувано на 21.04.18 в 02:03