Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато САЩ повишава лихвите

Китай определи коментарите на Тръмп относно юана като "леко хаотични"

В понеделник американският президент Доналд Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато в същото време САЩ повишава лихвените равнища.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ поддържа политика на нарастване на лихвените проценти. Това е неприемливо!", посочи Тръмп във вчерашна поредна негова публикация в Туитър.

Според редица икономисти и анализатори това негово твърдение изглежда доста неадекватно с оглед на факта, че през миналата и началото на настоящата година руската валута поскъпна към нива около и под 60 рубли за долара (спрямо рекордните дъна над 80 рубли от 2015 година), докато в същото време китайският юан поскъпва трайно през последните 16 месеца, достигайки през тази година най-високо ниво от средата на 2015 година насам.

Трябва да се има предвид, че през тази година Русия увеличи покупките си на чуждестранна валута (включително на долари), но не това беше причина за относително рязката обезценка на руската рубла спрямо долара в последно време (с около 4,5% от началото на годината), а наложените по-рано този месец от САЩ санкции върху видни руски олигарси и техните компании.

Междувременно щатският долар се понижава непрекъснато спрямо китайския юан от 16 месеца насам и вече се търгува в най-ниски нива от средата на 2015 година. За този период юанът поскъпна с близо 10% спрямо зелените пари, като само от началото на годината нарасна с цели 6%.

В края на миналата седмица Министерството на финансовите на САЩ представи своя редовен шестмесечен доклад относно манипулацията на валутните курсове и в него не бяха споменати нито Китай, нито Русия.

С оглед на това не е изненада, че във вторник говорителката на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунинг отбеляза, че това, което завява Тръмп в своя туит, изглежда в противоречие с петъчния доклад на американското финансово министерство, в който то се въздържа от назоваването на важни търговски партньори на САЩ като валутни манипулатори.

"Изглежда така, че информацията, предоставяна от страна на САЩ (в лицето на президента Тръмп), е малко хаотична", посочи китайската говорителка на днешна редовна пресконференция. Хуа Чунинг допълни, че това ѝ напомня за поема на основателя на модерен Китай Мао Цзедун, в която той посочва, че остава спокоен в средата на хаоса.

"Независимо какво казват другите, ние ще продължаваме постоянно да насърчаваме реформата на механизма на обменните курсове на ренминби", посочи тя, използвайки официалното име на китайската валута.

Вчерашното туитър послание на Доналд Тръмп се отнася до това, което той определя като несправедливо търговско предимство: Ако валутата на дадена страна е изкуствено ниска, износът ѝ е по-конкурентен. По-високите лихвени проценти в САЩ обикновено увеличават стойността на долара, което оскъпява американския износ.

Трябва обаче да се има предвид, че след встъпването на Тръмп в длъжност в края на януари 2017 година доларът започна да отслабва значително спрямо повечето други водещи валути, включително и китайския юан, както и спрямо руската рубла - поне докато САЩ не наложиха по-рано този месец нови санкции на Русия, предизвиквайки нейната обезценка.

                                                                                                                       Графики на долар/юан и на долар/рубла

СнимкаЗа този период - от 20 януари 2017 годна досега, доларът се понижи спрямо китайския юан с 8,6% и поскъпна с 4,5% спрямо рублата. Преди обявените на 6-и април санкции на САЩ спрямо видни руски олигарси и техните компании, доларът де факто отслабна за посочения период с около 4% спрямо руската рубла. След въвеждането на санкциите обаче рублата заличи тези печалби, обезценявайки се с цели 8,4% само в рамките на 9-и и 10-и април.

В същото време т.нар. "индекс на щатския долара", който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 11,2%, откакто Тръмп стана президент на САЩ. Това представлява намаляване на стойността на долара за пето поредно тримесечие от началото на 2017 година насам.

От всичко казано дотук може да се предположи, че вчерашното твърдение на Тръмп, обвиняващо Русия и Китай, че девалвират техните валути, изглежда меко казано невярно. Дори неговият коментар, че това става в момент, когато САЩ повишава лихвите ставки, е също неадекватен с оглед на факта, че въпреки стабилния цикъл на Фед за постепенно увеличаване на основната краткосрочна лихва (последното увеличение беше през месец март), индексът на щатския долар се обезцени с над 11%, откакто Тръмп пое управлението на Белия дом.

По-рано днес доларовият индекс спрямо останалите шест водещи валути се понижи към триседмично дъно около 89,20 пункта с поглед към важното негово дъно от март около 89,00 нивото (най-ниско ниво от края на 2014 година).

Британската лира поскъпна до 2-месечен връх от 1,4377 долара - нейно най-високо ниво от деня след ключовия референдум на 23 юни 2016 година, на който британците изненадващо гласуваха подкрепа за Брекзит. Еврото се търгува около 1,2350 щатски долара - не много далеч от неговия тригодишен връх от 1,2555 долара от 16-и февруари тази година, докато японската валута - около 107,00 йени за един долар, след като към края на месеца март тя поскъпна до 104,60 областта - нейно най-високо ниво от ноември 2016 година.

Любопитно е да се отбележи, че макар и напълно необосновани, обвиненията на Тръмп, че Русия и Китай играят играта "Девалвация" на техните валути, изглежда допринасят за продължаващата и днес слабост на зелените пари.


Още от категорията
Техническият панаир в Пловдив бе открит от вицепремиера Томислав Дончев.

Есенният технически панаир беше открит в Пловдив

74-ият Есенен технически панаир беше открит в Пловдив. Участват фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият панаир бе открит от..

обновено на 24.09.18 в 14:21
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57