Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато САЩ повишава лихвите

Китай определи коментарите на Тръмп относно юана като "леко хаотични"

В понеделник американският президент Доналд Тръмп обвини Русия и Китай, че девалвират техните валути, докато в същото време САЩ повишава лихвените равнища.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ поддържа политика на нарастване на лихвените проценти. Това е неприемливо!", посочи Тръмп във вчерашна поредна негова публикация в Туитър.

Според редица икономисти и анализатори това негово твърдение изглежда доста неадекватно с оглед на факта, че през миналата и началото на настоящата година руската валута поскъпна към нива около и под 60 рубли за долара (спрямо рекордните дъна над 80 рубли от 2015 година), докато в същото време китайският юан поскъпва трайно през последните 16 месеца, достигайки през тази година най-високо ниво от средата на 2015 година насам.

Трябва да се има предвид, че през тази година Русия увеличи покупките си на чуждестранна валута (включително на долари), но не това беше причина за относително рязката обезценка на руската рубла спрямо долара в последно време (с около 4,5% от началото на годината), а наложените по-рано този месец от САЩ санкции върху видни руски олигарси и техните компании.

Междувременно щатският долар се понижава непрекъснато спрямо китайския юан от 16 месеца насам и вече се търгува в най-ниски нива от средата на 2015 година. За този период юанът поскъпна с близо 10% спрямо зелените пари, като само от началото на годината нарасна с цели 6%.

В края на миналата седмица Министерството на финансовите на САЩ представи своя редовен шестмесечен доклад относно манипулацията на валутните курсове и в него не бяха споменати нито Китай, нито Русия.

С оглед на това не е изненада, че във вторник говорителката на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунинг отбеляза, че това, което завява Тръмп в своя туит, изглежда в противоречие с петъчния доклад на американското финансово министерство, в който то се въздържа от назоваването на важни търговски партньори на САЩ като валутни манипулатори.

"Изглежда така, че информацията, предоставяна от страна на САЩ (в лицето на президента Тръмп), е малко хаотична", посочи китайската говорителка на днешна редовна пресконференция. Хуа Чунинг допълни, че това ѝ напомня за поема на основателя на модерен Китай Мао Цзедун, в която той посочва, че остава спокоен в средата на хаоса.

"Независимо какво казват другите, ние ще продължаваме постоянно да насърчаваме реформата на механизма на обменните курсове на ренминби", посочи тя, използвайки официалното име на китайската валута.

Вчерашното туитър послание на Доналд Тръмп се отнася до това, което той определя като несправедливо търговско предимство: Ако валутата на дадена страна е изкуствено ниска, износът ѝ е по-конкурентен. По-високите лихвени проценти в САЩ обикновено увеличават стойността на долара, което оскъпява американския износ.

Трябва обаче да се има предвид, че след встъпването на Тръмп в длъжност в края на януари 2017 година доларът започна да отслабва значително спрямо повечето други водещи валути, включително и китайския юан, както и спрямо руската рубла - поне докато САЩ не наложиха по-рано този месец нови санкции на Русия, предизвиквайки нейната обезценка.

                                                                                                                       Графики на долар/юан и на долар/рубла

СнимкаЗа този период - от 20 януари 2017 годна досега, доларът се понижи спрямо китайския юан с 8,6% и поскъпна с 4,5% спрямо рублата. Преди обявените на 6-и април санкции на САЩ спрямо видни руски олигарси и техните компании, доларът де факто отслабна за посочения период с около 4% спрямо руската рубла. След въвеждането на санкциите обаче рублата заличи тези печалби, обезценявайки се с цели 8,4% само в рамките на 9-и и 10-и април.

В същото време т.нар. "индекс на щатския долара", който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 11,2%, откакто Тръмп стана президент на САЩ. Това представлява намаляване на стойността на долара за пето поредно тримесечие от началото на 2017 година насам.

От всичко казано дотук може да се предположи, че вчерашното твърдение на Тръмп, обвиняващо Русия и Китай, че девалвират техните валути, изглежда меко казано невярно. Дори неговият коментар, че това става в момент, когато САЩ повишава лихвите ставки, е също неадекватен с оглед на факта, че въпреки стабилния цикъл на Фед за постепенно увеличаване на основната краткосрочна лихва (последното увеличение беше през месец март), индексът на щатския долар се обезцени с над 11%, откакто Тръмп пое управлението на Белия дом.

По-рано днес доларовият индекс спрямо останалите шест водещи валути се понижи към триседмично дъно около 89,20 пункта с поглед към важното негово дъно от март около 89,00 нивото (най-ниско ниво от края на 2014 година).

Британската лира поскъпна до 2-месечен връх от 1,4377 долара - нейно най-високо ниво от деня след ключовия референдум на 23 юни 2016 година, на който британците изненадващо гласуваха подкрепа за Брекзит. Еврото се търгува около 1,2350 щатски долара - не много далеч от неговия тригодишен връх от 1,2555 долара от 16-и февруари тази година, докато японската валута - около 107,00 йени за един долар, след като към края на месеца март тя поскъпна до 104,60 областта - нейно най-високо ниво от ноември 2016 година.

Любопитно е да се отбележи, че макар и напълно необосновани, обвиненията на Тръмп, че Русия и Китай играят играта "Девалвация" на техните валути, изглежда допринасят за продължаващата и днес слабост на зелените пари.


Още от категорията

Петролът поевтинява, Русия предложи на САЩ сътрудничество за сдържане на цените

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата "Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за регулиране на международните пазари. Не е в наш интерес твърде голямо пропадане на цените, защото от..

публикувано на 16.07.18 в 23:07
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки че в първоначалния законопроект е записано..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това компанията трябва да направи повече, за да удовлетвори своите потребители, заяви в понеделник Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май,..

публикувано на 16.07.18 в 16:09

Световната икономика може да намали представянето си заради търговската политика на САЩ до 2020 г.

До 2020 година световната икономика може да намали представянето си с 0,5 на сто заради търговската политика на Съединените щати. Това е записано в юлския доклад на Международния валутен фонд.  "Растежът в много от развитите икономики остава силен, но започва да се забавя, най-вече заради търговското напрежение, провокирано от САЩ", смятат..

публикувано на 16.07.18 в 16:00