Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен растеж на БВП на Германия и през 2019-а прогнозират водещи икономически институти

Групата от пет водещи германски икономически институти, известни като мозъчни тръстове, повиши своите оценки за растежа на водещата европейска икономика, но в същото време предупреди, че евентуално по-нататъшното увеличаване на търговското напрежение в световен план може да подкопае добрата експанзия на глобалната икономика.

"Германия преживява икономически бум", се посочва в техния пролетен доклад, който обикновено служи като отправна точка за икономическите прогнози и на самото германско правителство, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Според новите прогнози, петте мозъчни тръстове предвиждат ръст на БВП от 2,2% през 2018-а година и от 2,0% през 2019-а година, след като в техния доклад от миналата есен те очакваха икономическа експанзия от 2,0% през тази и от 1,8% през следващата година.

Тази по-добра перспектива е факт въпреки неотдавнашната поредица от относително слаби икономически данни от Германия и от цялата еврозона, от влошаващите се бизнес проучвания и от нарастващата заплаха за по-голям протекционизъм в световен план.

Водещите институти също така посочват, че необичайно високия брой болнични дни и официални празници, са допринесли за понижаване на германския износ и производство в началото на годината, но очакват икономиката отново да набере скорост след тази краткосрочна слабост.

Икономическият подем в Германия обаче води до ограничаване на производствени капацитет, като все по-голям брой компании се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. Това вероятно ще ограничи растежа на производството в бъдеще, прогнозират водещите институти.

Те очакват нарастване на потребителската инфлация в Германия с 1,7% през тази и с 1,9% през следващата година.

Според тях ЕЦБ е малко вероятно да повиши основните си лихвени ставки преди края на 2019-а година, като в същото време централната банка се очаква да приключи своята програма за покупки на еврооблигации до края на настоящата година.

В последния им доклад също така се посочва, че германското правителство е изправено пред редица икономически и политически предизвикателства, особено в светлината на търговското напрежение в световен план. "Една по-нататъшна ескалация на търговския конфликт би възпрепятствала сериозно международния обмен на стоки, което би изложило на риск светлите икономически перспективи пред Германия", заяви групата, която включва базирания в Мюнхен институт Ifo, института RWI от град Есен, DIW от Берлин, IWH от Хале и института IfW от град Кил.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени