Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растящата доходност на дълговите книжа на САЩ се отразява негативно и на европейските фондови пазари

Европейските борсови индекси се оцветиха в червено в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите изглеждат леко притеснени от продължаващото нарастване на доходността на американските държавни облигации.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши в понеделник към най-високо ниво от януари 2014 година насам около 2,998%, доближавайки важното психологическата бариера от 3%. Това е знак, че перспективите за засилване на американската инфлация могат да принудят Федералния резерв да предприеме по-агресивна политика на повишаване на основните лихвени ставки. Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на около 38% шансовете за четирикратно вдигане на основната лихва на Фед през настоящата година, след като само седмица по-рано тази вероятност се оценяваше на около 24%.

Предположенията за по-бързо вдигане на американските лихвени ставки се отразяват негативно както на фондовите борси на Уолстрийт, така и на търговията на азиатските и на европейските пазари на акции.

Японският индекс Nikkei приключи днешната търговия с понижение от 0,33%, китайският Shanghai Composite – с 0,1%, докато индексът Hang Seng загуби 0,54% от стойността си, а южнокорейският Kospi – 0,09%.

Европейските акции също се търгуват по предпазлив натиск от продажби като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,19%, германският DAX30 – с 0,32%, френският CAC 40 – с 0,22% и британският FTSE100 – с 0,1%.

Европейските фондови пазари не успяват да намерят подкрепа от днешни малко по-добри от очакваното предварителни данни на агенция IHS Markit за бизнес активността през април в Германия, Франция и в цялата еврозона. Това проучване сякаш сигнализира за наличието само на временна слабост в началото на годината на иначе солидния възходящ икономически импулс в региона от 2017-а. В края на предходната работна седмица обаче беше цитиран президентът на ЕЦБ Марио Драги да отбелязва, че цикълът на икономически растеж в еврозоната може би вече е достигнал своя пик.

Търговията е относително вяла, тъй като европейските инвеститори са в очакване на тазседмичното редовно заседание на ЕЦБ (на 26-и април), надявайки се Централната банка да даде по-голяма яснота относно края на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".

Продължаващото и днес отслабване на европейските валути спрямо щатския долара (по-специално на еврото и британската лира) ограничава до известна степен негативното влияние от високата доходността на американските облигации върху акциите на европейските компании. Еврото се понижава с 0,4% към 1,2225 долара, доближавайки важното бившо дъно от 6-и април около 1,2215 нивото, докато паундът се търгува към ново 5-седмично дъно от 1,3957 долара.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също се търгува леко на негативна територия в резултат на продължаващото нарастване на доходността на държавните облигации на САЩ. Около три часа преди началото на днешната търговия на Уолстрийт фючърсите на DJIA се понижават с 0,15%, на S&P500 – с 0,05% и на Nasdaq100 – с 0,06%, след като те приключиха петъчната търговия със загуби между 0,82% и 1,27%, но въпреки това успяха да излязат на позитивна територия в рамите на цялата предходна седмица (DJIA и S&P500 се повишиха с 0,4%, а Nasdaq Composite – с 0,5%).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна