Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония: Разговорите със САЩ за нова рамка на двустранните търговски отношения няма да стартират до юни

Японският министър на икономиката Тошимицу Мотеги заяви във вторник, че двустранните разговори с американския търговски представител Робърт Лайтизер за нова двустранна търговска рамка няма да започнат най-рано от средата на юни, съобщава Ройтерс.

На среща през миналата седмица японският премиер Шинзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп се договориха за създаването на нова рамка, касаеща двустранната търговия, като преговорите ще бъдат водени от Мотеги и Лайтизер.

Според Ройтерс подобен ход би могъл да постави Япония под пряк натиск от страна на САЩ за започването на преговори за двустранно споразумение за свободна търговия (FTA). Япония обаче изразява предпазливост относно влизането в такива разговори и иска да убеди Вашингтон да се присъедини към многостранния пакт за Трансатлантическо партньорство (TPP).

"Ние заявиха пред американската страна, че началото на дискусиите (в рамките на една нова търговска рамка) ще бъде около средата на юни или по-късно", посочи на пресконференция Тошимицу Мотеги. "Не обаче смятаме да подпишем двустранно споразумение за свободна търговия", добави той.

Трябва да се има предвид, че Доналд Тръмп извади Съединените щати от пакта TPP в началото на 2017-а година и посочи, че няма да обмисли повторното присъединяване на САЩ, освен ако условията, които са предвидени в пакта, не са далеч по-добри от предишно договорените.

Откакто САЩ се оттегли от TPP, останалите 11 държави изковаха тяхно собствено споразумение. Япония, която също подписа пакта, иска да гласува съответното законодателство по време на текущата сесия на парламента на страната, която ще продължи до 20-ти юни.

Властите в Токио се надяват да отложат търговски преговори със Съединените щати, докато не бъде изяснено в парламента законодателство, свързано с TPP, имайки предвид приоритетът, който се поставя върху влизането в сила на споразумението за трансатлантическо партньорство, заявиха за Ройтерс официални правителствени представители.

Япония се противопоставя на двустранна търговска сделка със САЩ, поради страх да не бъде подложен на натиск за отваряне на политически чувствителни пазари като селското стопанство.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин обаче показа своето раздразнение по отношение на Япония, заявявайки миналата седмица, че Вашингтон настоява за двустранно споразумение за свободна търговия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени