Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес нагласи в Германия през април за пети пореден месец

Бизнес доверието в Германия се влоши през април за пети пореден месец, достигайки най-ниско ниво от повече от година насам, което е пореден сигнал, че водещата европейска икономика продължава да губи част от добрия си възходящ импулс от предходната година, показва последно проучване на немския институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през април до 102,1 пункта от 103,2 пункта през март, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно понижение към 102,6 пункта. Това представлява по-нататъшно отстъпление на индекса от неговият рекорден връх от 1051, пункта, достигнат през ноември 2017-а и най-ниско негово ниво от март 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че от този месец институтът Ifo направи промени при изчислението на своя бизнес индекс, включвайки в него и оценките на мениджърите от сферата на услугите, тъй като този сектор вече заема съществен дял от икономиката на Германия. До април Ifo индексът включваше само промишлените и строителните компании, както и тези от търговията на едро и дребно.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, спадна през април до 105,7 пункта от 106,5 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2017-а година, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши до 98,7 пункта от 100,1 пункта през март, отчитайки най-слабо ниво от март миналата година.

"Позитивната настройка сред германските бизнес мениджъри се изправя", посочи президентът на водещия немски институт Клеменс Фюст и добави: "Икономиката на Германия се забавя".

Икономистът Клаус Вохлрабе от Ifo института отбеляза, че се очаква забавяне на растежа на БВП на Германия през първото тримесечие до 0,4% спрямо последните три месеца на 2017-а година, когато икономиката се разшири с 0,6 на сто. Той не смята, че резултатите от априлското проучване представляват промяна в тренда на германската икономика. Според него понижението на Ifo индекса за пети пореден месец е сигнал за нормализация. "Намираме се твърде далеч от опасността за икономическа рецесия", заяви Вохлрабе.

Днешното проучване на института Ifo следва редица по-слаби икономически данни, сочещи забавяне на икономическата активност през първото тримесечие на годината. Но оповестените в понеделник предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на Германия и в цялата еврозона се оказаха по-добри от очакваното и сякаш показаха, че низходящото движение на индекса PMI беше прекратено през четвъртия месец на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна