Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство занижи слабо прогнозата си за икономическия растеж през 2018 година

Властите в Берлин понижиха слабо прогнозите си за икономическия растеж в Германия през 2018-а година и вече очакват нарастване на БВП с 2,3% спрямо тяхна предходна оценка за експанзия от 2,4 на сто. През миналата година икономиката на Германия се разшири с 2,2%, отбелязвайки най-добър растеж от 2011-а година насам.

Според новите прогнози, представени в сряда от икономическия министър Петер Алтмайер, германската икономика ще нарасне с 2,1% през следващата година.

Алтмайер посочи, че чуждестранната търговия е малко вероятно да има съществен принос към икономическия растеж, имайки предвид по-силното евро и глобалното търговско напрежение, провокирано от протекционистката политика на президента на САЩ Доналд Тръмп. Въпреки това той потвърди, че германската икономика продължава да нараства здраво и че няма признаци за нейното прегряване.

Според Алтмайер заетостта в страната ще нарасне с един милион души до 2019-а година, докато безработицата ще достигне нов рекордно ниско дъно.

Германските власти очакват инфлацията в страна да се повиши през тази година с 1,8% и да се ускори до 2,0% през 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна