Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо поскъпване на европейските акции преди края на редовното заседание на ЕЦБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските борсови индекси парираха първоначалното негативно начало на търговията в четвъртък, излизайки на позитивна територия, като инвеститорите преценяват серията финансови отчети на редица водещи компании от стария континент и са в предпазливо очакване на изхода от днешното редовно заседание на ЕЦБ.

Подкрепа за "изплуването" на европейски акции на зелена територия оказва и текущото понижение на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ обратно под важната бариера от 3,0%, след като търговията в сряда приключи на ниво от 3,026% - най-висока доходност от декември 2013-а година насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се повишава през обедната търговия с 0,41%, след като ден по-рано се понижи с 0,8%, отбелязвайки най-солидни загуби от 23-ти март, според данни на FactSet.

Германският индекс DAX30 нараства с 0,24%, парирайки малка част от спада в сряда с 1%, като инвеститорите на борсата във Франкфурт преценяват финансовите отчети за първото тримесечие на водещи компании като Deutsche Bank, Volkswagen и Lufthansa.

Акциите на Дойче банк отвориха със солиден спад от близо 3%, след като водещият германски кредитори отчете спад на нетната печалба в началото на годината с цели 79 на сто. Последва цялостно заличаване на тези загуби, като акциите на DB вече се търгува около вчерашните нива на затваряне, тъй като инвеститори сякаш реагират позитивно на решението на банката да свие дейността на инвестиционната си банка в САЩ и да съкрати съществено своя персонал, за да намали разходите.

Акциите на "Фолксваген" пък нараства с 2,31%, тъй като автомобилният гигант потвърди своите финансови прогнози за цялата годината, въпреки, че отчете слабо намаление на печалбите през първото тримесечие.

Солиден спад от 6,5% бележат само акциите на Lufthansa, след като немският превозвач отчете нетна загуба от 57 млн. евро за първите три месеца на годината при очаквания на финансовите пазари за по-скромни загуби в размер на около 29 млн. евро.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,47%, заличавайки почти изцяло вчерашното си понижение с 0,6%, докато британският индекс FTSE100 нараства с 0,18%, след като в сряда също се понижи с 0,6 на сто.

По-сериозно движение на борсата в Лондон бележат акциите на Royal Dutch Shell, които се понижават с над 2% въпреки че голямата петролна компания отчете най-добрата си тримесечна печалба от 2013-а година насам (ръст на печалбата с цели 42% спрямо година по-рано). В същото време акциите на Barclays поскъпват с 2,16%, въпреки че британската банка излезе на загуба през първото тримесечие в размер на цели 764 млн. паунда, но в резултат на заделените от нея 400 млн. британски лири за съдебни разходи във връзка с делата в САЩ за неправилно продавани от банката ипотечно-гарантирани книжа в навечерието на глобалната финансова криза през 2008-а година.

Вниманието на европейските инвеститори продължава да бъде насочено към американския дълг пазар и доходността на държавните облигации на САЩ. Те също така са в очакване и на края на редното заседание на ЕЦБ (от 14:45 часа наше време), последвано от пресконференция на шефа на банката Марио Драги (от 15:30 часа). Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори не очакват днес ЕЦБ да предприеме каквито и да било промени в настоящата парична и лихвена политика. По-голям интерес ще представлява пресконференцията на Драги и как той ще коментира сигналите за известно отслабване на добрия икономически растеж на еврозоната през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна