Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги от ЕЦБ очаква солиден и всеобхватен икономически растеж в еврозоната

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в четвъртък, че икономическият растеж в еврозоната ще остане стабилен, което подсказва, че сигналите за известно забавяне на икономиката вероятно не са накарали централните банкери да преразгледат провежданата от тях стимулираща парична и лихвена политика.

Трябва да се има предвид, че икономиката на еврозоната нарасна през 2017 година с най-добро темпо от десет години насам и това накара ЕЦБ да намали от януари наполовина месечните си покупки на облигации по програма за стимулиране (от 60 млрд. на 30 млрд. евро).

Мнозина анализатори очакват ЕЦБ да вземе решение на заседанието си през юни или юли да прекрати изцяло програмата за изкупуване на облигации до края на настоящата година - цели четири години, след като Федералният резерв на САЩ прекрати собствената си програма за "количествени улеснения".

Поредица от слаби икономически данни - от тези за индустриалното производство до продажбите на дребно - предполагат, че икономиката на еврозоната се е забавила през първото тримесечие на 2018година след доброто представяне през миналата година. В същото време инфлацията в единния валутен съюз продължава да бъде слаба и около 1,3%, което е все още доста далеч от целта на ЕЦБ за 2 на сто.

"Постъпващата информация сочи за известна умереност на икономическия подем, но същевременно остава в съответствие с една солидна и всеобхватна експанзия", посочи Драги по време на днешната си пресконференция, след като ЕЦБ запази без промяна досегашната си лихвена и парична политика.

"Основната сила на икономиката продължава да подкрепя нашата увереност, че инфлацията в еврозоната ще доближи нашата инфлационна цел от малко под 2 на сто", допълни той.

Според Марио Драги обаче рисковете, свързани с редица глобални фактори, включително нарастващия търговски протекционизъм, са станали по-видими. С оглед на това шефът на ЕЦБ посочи, че банката остава предпазлива и ще следи внимателно постъпващите икономически данни. В тази връзка Драги отбеляза, че централните банкери от ЕЦБ е необходимо да разберат по-добре какво причинява по-сдържания икономически растеж от началото на годината, преди да вземат решение относно бъдещето на програмата за покупки на облигации.

Еврото поскъпна за кратко като реакция на първите коментари на Марио Драги, че икономическият растеж в еврозоната ще остане солиден и всеобхватен. Изразената обаче от шефа на ЕЦБ предпазливост относно рисковете, свързани с редица глобални фактори, включително нарастващият търговски протекционизъм, ограничи това възходящо движение и еврото се оказа под нов натиск от продажби.

Към края на европейската търговия еврото се понижава до ново тримесечно дъно от 1,2122 щатски долара - най-ниско негово ниво от 12-и януари, към 8-дневно дъно от 0,8681 британски лири, към часово дъно за деня от 1,1951 швейцарски франка и към тридневно дъно от 132,42 японски йени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени