Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Майките студентки, които получават еднократна помощ в размер на 2880 лв., се стопиха 8 пъти за последните 3 години. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), цитирани от МОНИТОР. През миналата година над 900 студентки са получили еднократната помощ за отглеждане на дете. За сравнение през 2014 г., когато беше пикът на подпомогнатите майки, сумата от 2880 лв. са получили 7207 студентки. До средата на 2015 г. жените получаваха финансовата подкрепа веднага щом се запишат в университет.

Столичният инспекторат залавя дневно по 18 търговци, използващи тротоарното право нелегално. От началото на годината до средата на април са извършени 2429 нарушения, а наложените глоби са над 33 хил. лв. Санкциите на едноличните търговци варират от 100 до 1000 лв., става ясно от данни на инспектората предоставени на МОНИТОР. Най-срещаните нарушения са за използване на тротоарно право без заплащане, или ако имат разрешения за продажба на стоките си, търговците се разпростират на по-голямо пространство.

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги, пише ТРУД. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит.

Истинска сага се разиграва с изпитите по медицина в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, пише ТРУД. За втори път през последните месеци правилата на играта в кандидатстудентската кампания бяха променени, а потърпевши са всички онези, които през последните 2-3 години са се подготвяли да учат за лекари във висшето учебно заведение. Историята започва с искането на Медицинския факултет да провежда свои изпити за подбор на студентите си вместо традиционните “Химия” и “Биология”, за които през последните години се подготвят кандидатите.

Прокуратурата откри масови нарушения при договорите, сключвани от общинските и държавни болници с частни структури. Вече са проверени 329 договора на лечебни заведения, информира СЕГА. В голямата си част те са незаконосъобразни, обясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се дотам, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. Затова пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват здравната каса", обясни прокурорката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна