Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради сексуален скандал: Няма да се дава Нобел за литература

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската академия на науките е взела решение да не се връчва Нобелова награда за литература през тази година. Това се съобщава на официалната интернет страница на академията. „Ройтерс“ посочва, че последният път, когато връчването на наградата е отменено, е през 1943. От основоването на наградата през 1895 година тя не е връчвана общо 8 пъти – през 1918 и в годините на Втората световна война, а през 1914 шведът Ерик Аксел Карлфелт отказва да я получи.

Решението на Академията е само за наградата за литуратура. Останалите награди ще бъдат връчени по досегашния ред.

За сметка на това Шведската академия ще връчи два Нобела за литература през 2019 година.

Според Би Би Си решението да не се връчва Нобелова награда за тази година е свързано със скандала с френския фотограф Жан-Клод Арно, който е обвинен в сексуално посегателство срещу около 20 жени. Арно е съпруг на Катарин Форстенсон, театрална режисьорка и поетеса, член на Шведската академия от 1992 година.

Фотографът е подозиран и че е изнасял имената на бъдещите носители на Нобелова награда и на евентуалните бъдещи членове на Академията.

Самият Арно отрича всички обвинения.

В средата на април постоянната секретарка на Шведската академия Сара Даниус подаде оставка и намекна, че проблемите пред институцията са големи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна