Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на производствените цени в САЩ през април

Производствените цени в САЩ отбелязаха по-слабо от очакваното повишение през миналия месец, показват данни на Департамента по труда, които сякаш сигнализират, че инфлационният натиск във водещата световна икономика остава относително сдържан.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се повиши през април с 0,1% на месечна база след растеж с 0,3% през март, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави през април до 2,6% от 3,0% месец по-рано, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-силен растеж от 2,8 на сто. Това представлява най-слабо нарастване на производствените цени от декември 2017-а година насам.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха на месечна база с 0,2% след растеж с 0,3% през март и се увеличиха с 2,3% спрямо година по-рано, но след скок с 2,7% месец по-рано.

Днешните PPI данни могат да отслабят притесненията за рязко повишаване на потребителската инфлация в САЩ и за по-агресивна политика на затягане (увеличаване) на лихвените ставки от страна на Фед.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени