Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството икономисти очакват Фед да повиши лихвите през юни и след това отново през септември

Федерален резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв ще повиши краткосрочната американска лихва на заседанието си през юни и вероятно ще прибегне до ново повишение през септември, показват резултати от последното проучване на "Уолстрийт Джърнъл" сред водещи икономисти от бизнеса и академичните среди, проведено между 4-ти и 8-и май.

Близо 98% от анкетираните 60 икономисти очакват Фед да повиши федералната фондова лихва с четвърт процентни пункта до диапазон между 1,75% и 2,00% на следващото си заседание на 12-ти и 13-ти юни, като 76% от тях залагат на още едно повишение (до диапазона между 2,00% и 2,25%) на заседанието на Федералния резерв на 25-и и 26-и септември. Едва 19% от респонденти предполагат, че третото за 2018-а година повишение федералната фондова лихва ще бъде факт на декемврийската среща на централната банка.

Трябва да се има предвид, че първото за годината вдигане на лихвените ставки до диапазона между 1,5% и 1,75% беше факт на заседанието на Фед през март. Тогава американските централни банкери бяха разделни в два лагера - на тези, които очакват трикратно вдигане на лихвите през настоящата година и на тези, залагащи на четири повишения.

Осреднените прогнози на анкетираните през май от "Уолстрийт джърнъл" водещи икономисти показват, че федералната фондова лихва в края на 2018-а година би трябвало да бъде на ниво около 2,3%, което е по-скоро близо до четирикратно, отколкото до трикратно вдигане на лихвените ставки през настоящата година.

Според същото последното проучване на "Уолстийт джърнъл", около 59% от анкетираните икономисти предполагат, че икономическата експанзия в САЩ вероятно ще приключи през 2020-а година, след което да последва известна рецесия с оглед на прегряване на икономиката и в резултат на затягане на лихвите от страна на Фед. Близо 22% от респондентите пък залагат, че цикълът на икономическия подем ще приключи през 2021-а година и останалите 19% предполагат, че САЩ ще се окаже в рецесия през 2022-а година или дори по-късно. Осредненият риск от икономическа рецесия в рамките на следващите 12 месеца се оценява на едва 15%.

На осреднена база, анкетираните 60 водещи икономисти очакват БВП на САЩ да нарасне с 2,9% през последното тримесечие на 2018-а година след растеж от 2,6% през 2017-а. Нивото на безработица, което се понижи през април до 49-годишно дъно от 3,9%, се очаква да продължи да спада към 3,7% до края на тази година и до 3,6% към средата на 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна