Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на биткойн с 6% след новината за разследване на най-голямата южнокорейска борса Upbit

Снимка: Ройтерс

Биткойнът се обезценява с близо 6% след информация, че южнокорейски прокурори са нахлули в петък в офисите на най-голямата в страната електронна борса за търговия с криптовалути – Upbit, съобщават местни медии.

Офисите на Upbit бяха атакувани от Корейското финансово разузнаване, Комисията за финансови услуги и полицията в Сеул с оглед на съмнения за измама. Твърдението е, че Ubpit е отчитала неправилно размера на средствата, които притежава. Също така се твърди, че най-голямата по обем на търговия борса за криптовалути в Южна Корея е продавала дигитални валути на своите клиенти, които тя всъщност не е притежавала. "Ние успяхме да си осигурим твърдите дискове и счетоводните книги на компанията посредством тяхна конфискация. Очаква се анализът да отнеме дни", посочиха от прокуратурата.

Информацията предизвика вълна от продажби на различни криптовалути, като стойността на биткойн се понижи с близо 6% към триседмично дъно от 8512 щатски долара, падайки под психологическото ниво от 9000 долара за пръв път от началото на месеца.

                                                                                  Графика на биткойн/долар

Снимка

Негативно влияние върху водещата криптовалута оказват и слухове за пакетната продажба на 8200 биткойна от попечителите на финансовия портфейл на компанията Mt.Gox, която навремето беше най-голямата борса за търговия на биткойн и която беше принудена да обяви фалит още през 2014 година, след като загуби виртуална валута, оценена на стотици милиони долари (от нейната система за търговия бяха хакнати и откраднати около 650 хиляди биткойна).

Останалите криптовалути също бележат солиден спад, като цената на етериум се понижава с 8%, на биткойн кеш – с близо 10%, на литкойн – с 8,55% и на рипъл – с 11,25%.

Според данни на CoinMarketCap.com общата пазарна стойност на търгуваните криптовалути в световен план се сви с близо 100 млрд. долара в рамките на последната седмица, достигайки нива около 380 млрд. долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна