Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият директор на "Еърбъс" обяви, че напуска компанията през 2019 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният финансов директор на "Еърбъс" Харалд Вилхелм обяви в понеделник, че е взел решение да напусне компанията през 2019 година – точно когато изтича мандатът и на главния изпълнителен директор Том Ендер, съобщават Ройтерс и MarketWatch.

В днешното си изявление Харалд Вихлем отбеляза, че следващата година ще бъде подходящият момент да напусне компанията след цели 18 години работа в нейния финансов отдел.

"Сега започваме да търсим наследник на главния финансов директор, като своевременно още обявим нашето решение", посочи Деник Ранк от Борда на директорите на самолетостроителния гигант.

Новината за предстоящото напускане на Харалд Вилхелм идва в момент, когато Airbus се бори с предизвикателства, свързани с намаляване на поръчките за нови самолети в някои ключови области. През миналия месец "Еърбъс" обяви спад със 17% на планираните за 2019 година доставки на фона на интензивната конкуренция от страна на американския конкурент "Боинг".

Новината провокира спад с 1,5% на акциите на Airbus малко под 98 евро за една акция в началото на днешната търговия на борсата в Париж.

Анализатори отбелязват, че Бордът на директорите на "Еърбъс" има желание да упражни по-голям контрол върху процеса на назначения, след като през 2013 година компанията промени правилата си, за да намали влиянието на френското и на германското правителства, всяко от които притежава по около 11% от самолетостроителния гигант.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна