ЕС е обезпокоен за евентуални "косвени щети" от търговския спор между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е притеснена от възможни "косвени щети" за нейната икономика от ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай. Товазаяви в сряда Филип Хоган, който е европейски комисар, отговарящ за земеделието в Европейския съюз, цитиран от агенция Ройтерс.

Хоган е очертал тази своя загриженост по време на среща с помощник-секретаря на Департамента по земеделие в САЩ Тед Маккини по-рано тази седмица в Шанхай, посочи той по време на медиен брифинг в момент, когато двете най-големи икономики в света провеждат разговори за постигане на търговско споразумение.

Най-висшите търговски и икономически представители от екипа на президента на САЩ Доналд Тръмп се подготвят да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон, за да обсъдят редица спорни търговски въпроси, вариращи от защитата на интелектуалната собственост до търговията със селскостопански стоки и производствения капацитет на стоманодобивната промишленост, напомня Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че правителствата от Европа и САЩ се притесняват, че предложените от Китай правила за безопасност на храните, изискващи здравни сертификати за всички видове внос на храни дори ако продуктите са нискорискови, биха попречили на търговията за милиарди долари с втората по сила икономика в света.

Правилата трябваше да влязат в сила през октомври миналата година, но властите в Пекин се съгласиха на двугодишно отлагане, за да се предостави на компаниите повече време да се съобразят с тях.

При посещението на европейския земеделски комисар в Шанхай, Филип Хоган се срещна с китайският министър на земеделието и селските въпроси - Хан Чанфу и с китайския вицепремиер Ху Чунхуа. През тази седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони ръководи делегация на европейски хранителни компании в Китай като част от търговско изложение.


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи - или 84,2%,   са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17