ЕС е обезпокоен за евентуални "косвени щети" от търговския спор между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е притеснена от възможни "косвени щети" за нейната икономика от ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай. Товазаяви в сряда Филип Хоган, който е европейски комисар, отговарящ за земеделието в Европейския съюз, цитиран от агенция Ройтерс.

Хоган е очертал тази своя загриженост по време на среща с помощник-секретаря на Департамента по земеделие в САЩ Тед Маккини по-рано тази седмица в Шанхай, посочи той по време на медиен брифинг в момент, когато двете най-големи икономики в света провеждат разговори за постигане на търговско споразумение.

Най-висшите търговски и икономически представители от екипа на президента на САЩ Доналд Тръмп се подготвят да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон, за да обсъдят редица спорни търговски въпроси, вариращи от защитата на интелектуалната собственост до търговията със селскостопански стоки и производствения капацитет на стоманодобивната промишленост, напомня Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че правителствата от Европа и САЩ се притесняват, че предложените от Китай правила за безопасност на храните, изискващи здравни сертификати за всички видове внос на храни дори ако продуктите са нискорискови, биха попречили на търговията за милиарди долари с втората по сила икономика в света.

Правилата трябваше да влязат в сила през октомври миналата година, но властите в Пекин се съгласиха на двугодишно отлагане, за да се предостави на компаниите повече време да се съобразят с тях.

При посещението на европейския земеделски комисар в Шанхай, Филип Хоган се срещна с китайският министър на земеделието и селските въпроси - Хан Чанфу и с китайския вицепремиер Ху Чунхуа. През тази седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони ръководи делегация на европейски хранителни компании в Китай като част от търговско изложение.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15