ЕС е обезпокоен за евентуални "косвени щети" от търговския спор между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е притеснена от възможни "косвени щети" за нейната икономика от ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай. Товазаяви в сряда Филип Хоган, който е европейски комисар, отговарящ за земеделието в Европейския съюз, цитиран от агенция Ройтерс.

Хоган е очертал тази своя загриженост по време на среща с помощник-секретаря на Департамента по земеделие в САЩ Тед Маккини по-рано тази седмица в Шанхай, посочи той по време на медиен брифинг в момент, когато двете най-големи икономики в света провеждат разговори за постигане на търговско споразумение.

Най-висшите търговски и икономически представители от екипа на президента на САЩ Доналд Тръмп се подготвят да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ във Вашингтон, за да обсъдят редица спорни търговски въпроси, вариращи от защитата на интелектуалната собственост до търговията със селскостопански стоки и производствения капацитет на стоманодобивната промишленост, напомня Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че правителствата от Европа и САЩ се притесняват, че предложените от Китай правила за безопасност на храните, изискващи здравни сертификати за всички видове внос на храни дори ако продуктите са нискорискови, биха попречили на търговията за милиарди долари с втората по сила икономика в света.

Правилата трябваше да влязат в сила през октомври миналата година, но властите в Пекин се съгласиха на двугодишно отлагане, за да се предостави на компаниите повече време да се съобразят с тях.

При посещението на европейския земеделски комисар в Шанхай, Филип Хоган се срещна с китайският министър на земеделието и селските въпроси - Хан Чанфу и с китайския вицепремиер Ху Чунхуа. През тази седмица еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони ръководи делегация на европейски хранителни компании в Китай като част от търговско изложение.


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15