Eмисия новини
от 08.00 часа

В-к "Телеграф": Великобритания е готова да остане в европейския митнически съюз и след 2021 година

Великобритания ще съобщи на европейските власти в Брюксел, че е готова да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021-а година, тъй като британските министрите остават в задънена улица относно бъдещата сделка с единния блок, обяви в сряда вечерта вестник „Дейли Телеграф“.

Топ министрите от кабинета на премира Тереза Май, които участват в изготвяне на стратегията за Брекзит, са се съгласи тази седмица на новият план, целящ да се избегне т.нар. "твърда" граница между Република Ирландия (която е част от ЕС) и Северна Ирландия (част от Обединеното кралство), след като по-рано те отхвърлиха предложенията на ЕС, съобщава британското издание, цитирано от агенция Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март следващата година като вече си осигури преходен период, през която да запази търговските взаимоотношения с единния блок без промяна до края на 2020-а година, но само ако страната успее да постигне окончателна сделка по въпроса за Брекзит в рамките на следващите няколко месеца.

Преди време премиерът Тереза ​​Май каза, че Великобритания ще остане в митническия съюз на ЕС, който ще позволи на страната да осъществи търговски сделки по целия свят. Но нейният кабинет е разделен по въпроса дали бъдеща митническа система на Лондон трябва да остане обвързана с тази на Европейския съюз.

Според информация на „Телеграф“, на среща във вторник топ министрите на Тереза Мей са се съгласили, че Великобритания трябва да се опита да остане съгласувана с европейския митнически съюз, ако технологията, необходима за опериране на границите съгласно едно от предложенията на правителството, не бъде готова до 2021-а година. Длъжностни лица предупредиха, че подобна технология няма да бъде факт поне до 2023-а година, съобщава британското издание.

Трябва да се има предвид, че в понеделник главният преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние предупреди, че от март насам не е постигнат значителен напредък в разговорите за Брекзит. Същевременно Тереза Мей иска да изясни плановете си преди срещата на лидерите на ЕС през юни и да сключи окончателна сделка за новите отношения на Великобритания с Европейския съюз през октомври - по-малко от шест месеца преди Брекзит, който влиза официално в сила в края на март догодина.

Въпреки че говорителка на британския премиер отказа да коментира информацията на вестник "Телеграф", паундът реагира позитивно, тъй като оставането в европейския митническия съюз би осигурило стабилност за бизнеса в Обединено кралство. Британската лира поскъпна по време на днешната азиатска търговия с 0,4% към двудневен връх от 1,3568 долара. В същото време еврото се понижи с 0,32% към триседмично дъно около 0,8713 британски лири, като единната европейска валута остава под общ натиск от продажби с оглед на изтеклия в медиите проект за коалиционно споразумение на италианските антисистемни партии - движението "Пет звезди" и крайнодясната "Лига".


Още от

Последно в Икономика

Всички новини в Икономика: днес | вчера

Най-четени