Евростат: Поредно свиване на строителството в България и в целия ЕС през март

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се понижи за трети пореден месец от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза спад през март, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през март с 0,9% спрямо февруари, когато се понижи с 0,8%, като в същото време строителството в еврозоната се влоши с 0,3% след спад с по 0,7% през първите два месеца на годината. Това представлява влошаване на строителното производство за трети пореден месец от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през март до 0,8% след повишение с едва 0,2% през февруари, докато рамките на целия ЕС беше отчетено понижение от 1,3% след слаба експанзия от 0,3% месец по-рано (първо понижение от януари 2017-а година насам).

През март най-солидно понижение в строителството на месечна база беше отчетен в Унгария (спад с 10,3%), следвана от Румъния (понижение с 9,2%) и Франция (с 2,6%), докато най-солиден ръст е регистриран в Испания (повишение с 3,1%), Словакия (с 2,3%) и Белгия (с 1,1%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Полша (ръст с цели 18,8%), следвана от Испания (със 17,15) и Словакия (с 4,9%) при най-солидно влошаване на строителството в Румъния (понижение с 10,8%), Великобритания (с 8,1%) и Франция (с 2,5%).

В рамките на първото тримесечие на годината строителството в ЕС и в еврозоната се сви съответно с 0,4% и с 0,6% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж съответно от 0,9% и 0,7%. На годишна база растежът на строителното производство в еврозоната се забави леко до 2,5% от 2,7% през последното тримесечие на 2017-а и доста по-силно в ЕС - до 1,2% от 3,3% в края на миналата година.

Според същото проучване на Евростат, строителството в България отбеляза през април понижение с 0,7% спрямо март, когато беше отчетен солиден спад с 13,6% (най-голямо свиване на строителството в нашата страна от януари 2017-а година насам), като по този показател България се намира в златната среда на останалите 27 страни - членки на Европейския съюз. Строителството в нашата страна през първото тримесечие на годината се увеличи с 1,4% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж от 2,9 на сто.

На годишна база строителното производство в България се понижи през март с 1,4% след повишение с 4,2% през февруари, отбелязвайки първо влошаване от началото на годината. През първото тримесечие на годината обаче строителството в нашата страна нарасна с 8,3% спрямо началото на 2017-а година след повишение с 3,6% през предишните три месеца.

Трябва да се има предвид, че слабото представяне на строителния сектор в ЕС и в частност в България се дължи до голяма степен на необичайно лошите времеви условия в края на зимата и началото на пролетта. Днешните данни обаче са поредно доказателство за загуба на добрия европейски възходящ икономически импулс, който беше в сила през миналата година.


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17