Евростат: Поредно свиване на строителството в България и в целия ЕС през март

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се понижи за трети пореден месец от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза спад през март, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през март с 0,9% спрямо февруари, когато се понижи с 0,8%, като в същото време строителството в еврозоната се влоши с 0,3% след спад с по 0,7% през първите два месеца на годината. Това представлява влошаване на строителното производство за трети пореден месец от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през март до 0,8% след повишение с едва 0,2% през февруари, докато рамките на целия ЕС беше отчетено понижение от 1,3% след слаба експанзия от 0,3% месец по-рано (първо понижение от януари 2017-а година насам).

През март най-солидно понижение в строителството на месечна база беше отчетен в Унгария (спад с 10,3%), следвана от Румъния (понижение с 9,2%) и Франция (с 2,6%), докато най-солиден ръст е регистриран в Испания (повишение с 3,1%), Словакия (с 2,3%) и Белгия (с 1,1%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Полша (ръст с цели 18,8%), следвана от Испания (със 17,15) и Словакия (с 4,9%) при най-солидно влошаване на строителството в Румъния (понижение с 10,8%), Великобритания (с 8,1%) и Франция (с 2,5%).

В рамките на първото тримесечие на годината строителството в ЕС и в еврозоната се сви съответно с 0,4% и с 0,6% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж съответно от 0,9% и 0,7%. На годишна база растежът на строителното производство в еврозоната се забави леко до 2,5% от 2,7% през последното тримесечие на 2017-а и доста по-силно в ЕС - до 1,2% от 3,3% в края на миналата година.

Според същото проучване на Евростат, строителството в България отбеляза през април понижение с 0,7% спрямо март, когато беше отчетен солиден спад с 13,6% (най-голямо свиване на строителството в нашата страна от януари 2017-а година насам), като по този показател България се намира в златната среда на останалите 27 страни - членки на Европейския съюз. Строителството в нашата страна през първото тримесечие на годината се увеличи с 1,4% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж от 2,9 на сто.

На годишна база строителното производство в България се понижи през март с 1,4% след повишение с 4,2% през февруари, отбелязвайки първо влошаване от началото на годината. През първото тримесечие на годината обаче строителството в нашата страна нарасна с 8,3% спрямо началото на 2017-а година след повишение с 3,6% през предишните три месеца.

Трябва да се има предвид, че слабото представяне на строителния сектор в ЕС и в частност в България се дължи до голяма степен на необичайно лошите времеви условия в края на зимата и началото на пролетта. Днешните данни обаче са поредно доказателство за загуба на добрия европейски възходящ икономически импулс, който беше в сила през миналата година.


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15