Евростат: Поредно свиване на строителството в България и в целия ЕС през март

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се понижи за трети пореден месец от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза спад през март, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през март с 0,9% спрямо февруари, когато се понижи с 0,8%, като в същото време строителството в еврозоната се влоши с 0,3% след спад с по 0,7% през първите два месеца на годината. Това представлява влошаване на строителното производство за трети пореден месец от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през март до 0,8% след повишение с едва 0,2% през февруари, докато рамките на целия ЕС беше отчетено понижение от 1,3% след слаба експанзия от 0,3% месец по-рано (първо понижение от януари 2017-а година насам).

През март най-солидно понижение в строителството на месечна база беше отчетен в Унгария (спад с 10,3%), следвана от Румъния (понижение с 9,2%) и Франция (с 2,6%), докато най-солиден ръст е регистриран в Испания (повишение с 3,1%), Словакия (с 2,3%) и Белгия (с 1,1%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Полша (ръст с цели 18,8%), следвана от Испания (със 17,15) и Словакия (с 4,9%) при най-солидно влошаване на строителството в Румъния (понижение с 10,8%), Великобритания (с 8,1%) и Франция (с 2,5%).

В рамките на първото тримесечие на годината строителството в ЕС и в еврозоната се сви съответно с 0,4% и с 0,6% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж съответно от 0,9% и 0,7%. На годишна база растежът на строителното производство в еврозоната се забави леко до 2,5% от 2,7% през последното тримесечие на 2017-а и доста по-силно в ЕС - до 1,2% от 3,3% в края на миналата година.

Според същото проучване на Евростат, строителството в България отбеляза през април понижение с 0,7% спрямо март, когато беше отчетен солиден спад с 13,6% (най-голямо свиване на строителството в нашата страна от януари 2017-а година насам), като по този показател България се намира в златната среда на останалите 27 страни - членки на Европейския съюз. Строителството в нашата страна през първото тримесечие на годината се увеличи с 1,4% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж от 2,9 на сто.

На годишна база строителното производство в България се понижи през март с 1,4% след повишение с 4,2% през февруари, отбелязвайки първо влошаване от началото на годината. През първото тримесечие на годината обаче строителството в нашата страна нарасна с 8,3% спрямо началото на 2017-а година след повишение с 3,6% през предишните три месеца.

Трябва да се има предвид, че слабото представяне на строителния сектор в ЕС и в частност в България се дължи до голяма степен на необичайно лошите времеви условия в края на зимата и началото на пролетта. Днешните данни обаче са поредно доказателство за загуба на добрия европейски възходящ икономически импулс, който беше в сила през миналата година.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15