ЕС се превърна в ключов търговски партньор на Западните Балкани през последните десет години

По повод срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, която се провежда на 17-и май в София, Евростат публикува данни за търговията между ЕС и Западните Балкани. Западните Балкани обхващат Албания, Босна и Херцеговина, бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

Според тези данни Европейският съюз е основен търговски партньор за Западните Балкани. През 2017-а година бившата югославска република Македония е изнесла над 80% от целия си експорт в посока ЕС (износа за 4,0 млрд. евро, или 81%). следвана от Албания (1,6 млрд. евро, или 77%), Босна и Херцеговина (4,0 млрд. евро, или 71%), Сърбия (9,7 млрд. евро, или 68%), Черна гора (500 млн. евро, или 35%) и Косово (94 млн. евро, или 25%).

ЕС също така е внесъл в Западните Балкани огромен дял от техния общ внос, като отново лидер е бившата югославска република Македония (с внесени от ЕС стоки за 4,3 млрд. евро, или  63% от общия внос на страната), Албания (2,9 млрд. евро, или 62%), Босна и Херцеговина (5,7 млрд. евро, или 61%) и Сърбия (10,3 млрд. евро, или 59%). ЕС е осигурил и поти половината от общия вноса на Черна гора (за 1,1 млрд. евро, или 47%) и Косово (за 1,3 млрд. евро, или 43%).

През 2017-а година балансът при търговията със стоки на ЕС със Западните Балкани регистрира излишък от 9 млрд. евро, увеличавайки се с 10% в сравнение с 2016-а година. Двадесет и две държави - членки на ЕС са отчели излишък, водени от Унгария, Гърция и Хърватия, с излишък от над 1,1 млрд. евро за всяка една от тях. За разлика от тях, най-големият търговски дефицит със Западните Балкани е наблюдаван в Швеция (дефицит за 66,4 млн. евро).

                                                                  Графики на търговията със стоки (внос/износ) между ЕС и Западните Балкани

Снимка

В рамките на последните десет години вносът от Западните Балкани в Европейския съюз се е удвоил от 9 млрд. евро през 2007-а до 20 млрд. евро през 2017-а година. Износът на ЕС към Западните Балкани също се е увеличил от 18 млрд. евро през 2007-а до 29 млрд. евро през миналата година, показват данните на Евростат.

Сред страните - членки на ЕС, най-големите износители за Западните Балкани през 2017-а година са били Германия (16% от износа на стоки от ЕС за Западните Балкани) и Италия (14%), като заедно те съставляват над една трета от целия износ за този европейски регион. Германия и Италия са последвани от Словения (10% от износа на ЕС за Западните Балкани), Унгария (9%) и Република Хърватска (8%).

В същото време Германия и Италия са били и най-големите вносители на стоки от Западните Балкани, формирайки съответно 23% и 18% от общия европейски внос от балканските страни. Те са следвани от Словения (с 9%), Унгария (със 7%) и Република Хърватска (също с 7%).


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15