ЕС се превърна в ключов търговски партньор на Западните Балкани през последните десет години

По повод срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, която се провежда на 17-и май в София, Евростат публикува данни за търговията между ЕС и Западните Балкани. Западните Балкани обхващат Албания, Босна и Херцеговина, бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

Според тези данни Европейският съюз е основен търговски партньор за Западните Балкани. През 2017-а година бившата югославска република Македония е изнесла над 80% от целия си експорт в посока ЕС (износа за 4,0 млрд. евро, или 81%). следвана от Албания (1,6 млрд. евро, или 77%), Босна и Херцеговина (4,0 млрд. евро, или 71%), Сърбия (9,7 млрд. евро, или 68%), Черна гора (500 млн. евро, или 35%) и Косово (94 млн. евро, или 25%).

ЕС също така е внесъл в Западните Балкани огромен дял от техния общ внос, като отново лидер е бившата югославска република Македония (с внесени от ЕС стоки за 4,3 млрд. евро, или  63% от общия внос на страната), Албания (2,9 млрд. евро, или 62%), Босна и Херцеговина (5,7 млрд. евро, или 61%) и Сърбия (10,3 млрд. евро, или 59%). ЕС е осигурил и поти половината от общия вноса на Черна гора (за 1,1 млрд. евро, или 47%) и Косово (за 1,3 млрд. евро, или 43%).

През 2017-а година балансът при търговията със стоки на ЕС със Западните Балкани регистрира излишък от 9 млрд. евро, увеличавайки се с 10% в сравнение с 2016-а година. Двадесет и две държави - членки на ЕС са отчели излишък, водени от Унгария, Гърция и Хърватия, с излишък от над 1,1 млрд. евро за всяка една от тях. За разлика от тях, най-големият търговски дефицит със Западните Балкани е наблюдаван в Швеция (дефицит за 66,4 млн. евро).

                                                                  Графики на търговията със стоки (внос/износ) между ЕС и Западните Балкани

Снимка

В рамките на последните десет години вносът от Западните Балкани в Европейския съюз се е удвоил от 9 млрд. евро през 2007-а до 20 млрд. евро през 2017-а година. Износът на ЕС към Западните Балкани също се е увеличил от 18 млрд. евро през 2007-а до 29 млрд. евро през миналата година, показват данните на Евростат.

Сред страните - членки на ЕС, най-големите износители за Западните Балкани през 2017-а година са били Германия (16% от износа на стоки от ЕС за Западните Балкани) и Италия (14%), като заедно те съставляват над една трета от целия износ за този европейски регион. Германия и Италия са последвани от Словения (10% от износа на ЕС за Западните Балкани), Унгария (9%) и Република Хърватска (8%).

В същото време Германия и Италия са били и най-големите вносители на стоки от Западните Балкани, формирайки съответно 23% и 18% от общия европейски внос от балканските страни. Те са следвани от Словения (с 9%), Унгария (със 7%) и Република Хърватска (също с 7%).


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15