ЕС се превърна в ключов търговски партньор на Западните Балкани през последните десет години

По повод срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, която се провежда на 17-и май в София, Евростат публикува данни за търговията между ЕС и Западните Балкани. Западните Балкани обхващат Албания, Босна и Херцеговина, бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

Според тези данни Европейският съюз е основен търговски партньор за Западните Балкани. През 2017-а година бившата югославска република Македония е изнесла над 80% от целия си експорт в посока ЕС (износа за 4,0 млрд. евро, или 81%). следвана от Албания (1,6 млрд. евро, или 77%), Босна и Херцеговина (4,0 млрд. евро, или 71%), Сърбия (9,7 млрд. евро, или 68%), Черна гора (500 млн. евро, или 35%) и Косово (94 млн. евро, или 25%).

ЕС също така е внесъл в Западните Балкани огромен дял от техния общ внос, като отново лидер е бившата югославска република Македония (с внесени от ЕС стоки за 4,3 млрд. евро, или  63% от общия внос на страната), Албания (2,9 млрд. евро, или 62%), Босна и Херцеговина (5,7 млрд. евро, или 61%) и Сърбия (10,3 млрд. евро, или 59%). ЕС е осигурил и поти половината от общия вноса на Черна гора (за 1,1 млрд. евро, или 47%) и Косово (за 1,3 млрд. евро, или 43%).

През 2017-а година балансът при търговията със стоки на ЕС със Западните Балкани регистрира излишък от 9 млрд. евро, увеличавайки се с 10% в сравнение с 2016-а година. Двадесет и две държави - членки на ЕС са отчели излишък, водени от Унгария, Гърция и Хърватия, с излишък от над 1,1 млрд. евро за всяка една от тях. За разлика от тях, най-големият търговски дефицит със Западните Балкани е наблюдаван в Швеция (дефицит за 66,4 млн. евро).

                                                                  Графики на търговията със стоки (внос/износ) между ЕС и Западните Балкани

Снимка

В рамките на последните десет години вносът от Западните Балкани в Европейския съюз се е удвоил от 9 млрд. евро през 2007-а до 20 млрд. евро през 2017-а година. Износът на ЕС към Западните Балкани също се е увеличил от 18 млрд. евро през 2007-а до 29 млрд. евро през миналата година, показват данните на Евростат.

Сред страните - членки на ЕС, най-големите износители за Западните Балкани през 2017-а година са били Германия (16% от износа на стоки от ЕС за Западните Балкани) и Италия (14%), като заедно те съставляват над една трета от целия износ за този европейски регион. Германия и Италия са последвани от Словения (10% от износа на ЕС за Западните Балкани), Унгария (9%) и Република Хърватска (8%).

В същото време Германия и Италия са били и най-големите вносители на стоки от Западните Балкани, формирайки съответно 23% и 18% от общия европейски внос от балканските страни. Те са следвани от Словения (с 9%), Унгария (със 7%) и Република Хърватска (също с 7%).


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17