Петролът сорт брент поскъпна над 80 долара за барел за пръв път от ноември 2014 година

Петролните фючърси продължават да поскъпват към нови най-високи нива от три и половина годишни върхове с оглед на оставащите в сила притеснения за намаляване на иранския петролен износ в резултат на подновените икономически санкции на САЩ спрямо Техеран на фона на вече доста затегнатия пазар на черното злато.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли поскъпват в четвъртък с близо процент, пробивайки над важната психологическа бариера от 80 долара за барел и достигайки нов многогодишен връх от 80,18 долара за барел (поредно най-високо ниво от ноември 2014-а година насам).

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни също нарастват с около 1% към 72,30 долара за барел, като и те отчитат най-високи нива от ноември 2014-а година.

Основна движеща сила за продължаващото силно възходящо ценови рали е перспективата за рязко ограничаване на иранския петролен износ през следващите месеци, след като влязат в сила подновените от Белия дом санкции спрямо Техеран в резултат на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което беше постигнато през 2015-а година. В потвърждение на тези притеснения е предупреждението на френския енергиен гигант Total, че може да се откаже от многомилярден газов проект в Иран, ако компанията не бъде изключена от предстоящите американски санкции спрямо Техеран и спрямо чуждестранните компании, правещи бизнес с Ислямската република.

Трябва да се има предвид, че глобалните складови запаси на суров петрол се понижиха рязко през последните месеци с оглед на здравото търсене и на съкращаване на производството от страна на ОПЕК и на други водещи производители като Русия. Анализатори очакват по-нататъшна намаляване на складовите запаси с оглед наближаване на летния отпускарски сезон (когато нараства потреблението на бензин), което ще компенсира растящите добиви на шистов петрол в САЩ.

Подкрепа за днешното ново поскъпване на черното злато оказаха и вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), показващи намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през седмицата до 11-ти май. Тези официални данни са в пълно противоречие с аналогични данни на Американския петрол институт (API), показващи ръст на петролните запаси с цели 4,9 млн. барел.

Междувременно Международната агенция по енергетика (MAE) намали слабо своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през 2018-а година до 1,4 млн. барела от 1,5 млн. барела дневно, визирайки доста високите цени. Агенцията очаква, че осредненото потребление на петрол в световен план ще бъде в размер на 99,2 млн. барела на ден през настоящата година.

Според МАЕ търсенето на петрол от Азия е вече в рекордни върхове, като нарастването на цените може да струва на азиатските вносители 1 трлн. долара, което би било около два пъти по-скъпо, отколкото през 2015-а и 2016-а година.

Тези нови прогнози на Международната агенция по енергетика и растящите добиви в САЩ могат да послужат като евентуална спирачка пред едно още по-стремглаво поскъпване на петрола. С оглед на високите цени, американските добиви на суров петрол нараснаха през последните две години с цели 27%, достигайки рекордните 10,72 млн. барела на ден, което постави САЩ непосредствено преди световния топ производител Русия, добиващ около 11 млн. барела дневно.

Редица водещи анализатори обаче предполагат, че световните петролни пазари ще останат затегнати въпреки растящите американски добиви и очакваното забавяне на потреблението в резултат на доста високите цени, тъй като всичко това няма да успее да компенсира драстичното съкращаване на производството във Венецуела и очакваното намаляване на иранския износ.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41