Петролът сорт брент поскъпна над 80 долара за барел за пръв път от ноември 2014 година

Петролните фючърси продължават да поскъпват към нови най-високи нива от три и половина годишни върхове с оглед на оставащите в сила притеснения за намаляване на иранския петролен износ в резултат на подновените икономически санкции на САЩ спрямо Техеран на фона на вече доста затегнатия пазар на черното злато.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли поскъпват в четвъртък с близо процент, пробивайки над важната психологическа бариера от 80 долара за барел и достигайки нов многогодишен връх от 80,18 долара за барел (поредно най-високо ниво от ноември 2014-а година насам).

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни също нарастват с около 1% към 72,30 долара за барел, като и те отчитат най-високи нива от ноември 2014-а година.

Основна движеща сила за продължаващото силно възходящо ценови рали е перспективата за рязко ограничаване на иранския петролен износ през следващите месеци, след като влязат в сила подновените от Белия дом санкции спрямо Техеран в резултат на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което беше постигнато през 2015-а година. В потвърждение на тези притеснения е предупреждението на френския енергиен гигант Total, че може да се откаже от многомилярден газов проект в Иран, ако компанията не бъде изключена от предстоящите американски санкции спрямо Техеран и спрямо чуждестранните компании, правещи бизнес с Ислямската република.

Трябва да се има предвид, че глобалните складови запаси на суров петрол се понижиха рязко през последните месеци с оглед на здравото търсене и на съкращаване на производството от страна на ОПЕК и на други водещи производители като Русия. Анализатори очакват по-нататъшна намаляване на складовите запаси с оглед наближаване на летния отпускарски сезон (когато нараства потреблението на бензин), което ще компенсира растящите добиви на шистов петрол в САЩ.

Подкрепа за днешното ново поскъпване на черното злато оказаха и вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), показващи намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през седмицата до 11-ти май. Тези официални данни са в пълно противоречие с аналогични данни на Американския петрол институт (API), показващи ръст на петролните запаси с цели 4,9 млн. барел.

Междувременно Международната агенция по енергетика (MAE) намали слабо своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през 2018-а година до 1,4 млн. барела от 1,5 млн. барела дневно, визирайки доста високите цени. Агенцията очаква, че осредненото потребление на петрол в световен план ще бъде в размер на 99,2 млн. барела на ден през настоящата година.

Според МАЕ търсенето на петрол от Азия е вече в рекордни върхове, като нарастването на цените може да струва на азиатските вносители 1 трлн. долара, което би било около два пъти по-скъпо, отколкото през 2015-а и 2016-а година.

Тези нови прогнози на Международната агенция по енергетика и растящите добиви в САЩ могат да послужат като евентуална спирачка пред едно още по-стремглаво поскъпване на петрола. С оглед на високите цени, американските добиви на суров петрол нараснаха през последните две години с цели 27%, достигайки рекордните 10,72 млн. барела на ден, което постави САЩ непосредствено преди световния топ производител Русия, добиващ около 11 млн. барела дневно.

Редица водещи анализатори обаче предполагат, че световните петролни пазари ще останат затегнати въпреки растящите американски добиви и очакваното забавяне на потреблението в резултат на доста високите цени, тъй като всичко това няма да успее да компенсира драстичното съкращаване на производството във Венецуела и очакваното намаляване на иранския износ.


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17