Петролът сорт брент поскъпна над 80 долара за барел за пръв път от ноември 2014 година

Петролните фючърси продължават да поскъпват към нови най-високи нива от три и половина годишни върхове с оглед на оставащите в сила притеснения за намаляване на иранския петролен износ в резултат на подновените икономически санкции на САЩ спрямо Техеран на фона на вече доста затегнатия пазар на черното злато.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли поскъпват в четвъртък с близо процент, пробивайки над важната психологическа бариера от 80 долара за барел и достигайки нов многогодишен връх от 80,18 долара за барел (поредно най-високо ниво от ноември 2014-а година насам).

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни също нарастват с около 1% към 72,30 долара за барел, като и те отчитат най-високи нива от ноември 2014-а година.

Основна движеща сила за продължаващото силно възходящо ценови рали е перспективата за рязко ограничаване на иранския петролен износ през следващите месеци, след като влязат в сила подновените от Белия дом санкции спрямо Техеран в резултат на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което беше постигнато през 2015-а година. В потвърждение на тези притеснения е предупреждението на френския енергиен гигант Total, че може да се откаже от многомилярден газов проект в Иран, ако компанията не бъде изключена от предстоящите американски санкции спрямо Техеран и спрямо чуждестранните компании, правещи бизнес с Ислямската република.

Трябва да се има предвид, че глобалните складови запаси на суров петрол се понижиха рязко през последните месеци с оглед на здравото търсене и на съкращаване на производството от страна на ОПЕК и на други водещи производители като Русия. Анализатори очакват по-нататъшна намаляване на складовите запаси с оглед наближаване на летния отпускарски сезон (когато нараства потреблението на бензин), което ще компенсира растящите добиви на шистов петрол в САЩ.

Подкрепа за днешното ново поскъпване на черното злато оказаха и вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), показващи намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през седмицата до 11-ти май. Тези официални данни са в пълно противоречие с аналогични данни на Американския петрол институт (API), показващи ръст на петролните запаси с цели 4,9 млн. барел.

Междувременно Международната агенция по енергетика (MAE) намали слабо своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през 2018-а година до 1,4 млн. барела от 1,5 млн. барела дневно, визирайки доста високите цени. Агенцията очаква, че осредненото потребление на петрол в световен план ще бъде в размер на 99,2 млн. барела на ден през настоящата година.

Според МАЕ търсенето на петрол от Азия е вече в рекордни върхове, като нарастването на цените може да струва на азиатските вносители 1 трлн. долара, което би било около два пъти по-скъпо, отколкото през 2015-а и 2016-а година.

Тези нови прогнози на Международната агенция по енергетика и растящите добиви в САЩ могат да послужат като евентуална спирачка пред едно още по-стремглаво поскъпване на петрола. С оглед на високите цени, американските добиви на суров петрол нараснаха през последните две години с цели 27%, достигайки рекордните 10,72 млн. барела на ден, което постави САЩ непосредствено преди световния топ производител Русия, добиващ около 11 млн. барела дневно.

Редица водещи анализатори обаче предполагат, че световните петролни пазари ще останат затегнати въпреки растящите американски добиви и очакваното забавяне на потреблението в резултат на доста високите цени, тъй като всичко това няма да успее да компенсира драстичното съкращаване на производството във Венецуела и очакваното намаляване на иранския износ.


Още от категорията

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54