Доларът продължава да намира подкрепа от растящата доходност на американските държавни облигации

Щатският долар се търгува недалеч от неговите върхове за годината, които бяха достигнати по-време на вчерашната търговия, тъй като зелените пари продължават да намират подкрепа от растящата доходност на държавните облигации на САЩ.

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх от близо 3,12%, достигайки поредно най-високо ниво от юли 2011-а година насам, докато доходността на 30-годишните книжа се повиши до 3,249%, а на двегодишните книжа - до 2,606%.

Трябва да се има предвид, че доходността на дълговите книжа се повиши рязко през последните дни на търговия с оглед на поредица силни икономически данни от САЩ, които подновиха спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. Солидният ръст на петролните цени към най-високи нива от ноември 2014-а година насам пък засилват опасенията за по-силен инфлационен натиск, което също може да принуди централната банка на САЩ да вдигне по-рязко федералната фондова лихва.

Всичко това допринася за днешно поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,2% към 93,55 пункта, след като в сряда беше достигнат за кратко нов връх за 2018-а година към 93,63 пункта.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 110,77 японски йени и опитва да стабилизира над нивото на паритет спрямо швейцарския франка.

В същото време еврото остава да се търгува под натиск около и под 1,1800 долара, след като в сряда се понижи до 5-месечно дъно около 1,1763 долара на фона на растящото политическо напрежение около формирането на новото коалиционно правителство на Италия. Двата потенциални коалиционни партньора - антисистемното движение "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига" изглежда се оказаха от идеята да поискат от ЕЦБ отписване на италиански държавен дълг за 250 млрд. евро. Техният проект за коалиционна програма за управление обаче сякаш продължава да включва съкращаване на данъчните ставки до нива между 15% и 20% и отмяна на одобрената през 2011-а година пенсионна реформа, включваща увеличаване на възрастта за пенсиониране. В проектоспоразумението не се коментира членството на Италия в еврозоната и еврото, но то включва ангажимент за преразглеждане на европейските договори и за приноса на страната към бюджета на ЕС.

Британската лира пък бележи резки колебания по време на търговията в четвъртък с оглед на разнопосочни информации относно бъдещето на Великобритания в европейски митнически съюз. По-рано през деня паундът поскъпна към 1,3568 долара, след като вестник "Дейли Телеграф" предаде, че Обединеното кралство е склонно да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021-а година. Последва обаче опровержение на тази информация, след като британският премиер Тереза Мей използва днешното си участие на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София, за да потвърди, че Обединеното кралство ще напусне европейския митнически съюз. Това нейно изявление парира сутрешното поскъпване на паунда и той се върна обратно към и дори малко под 1,3500 долара.


Още от категорията

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал...

обновено на 21.10.18 в 12:05

Културно-туристически форум се провежда в китайския културен център в София

Популяризиране на туризма и практически бизнес диалог са в центъра на провеждащия се днес културно-туристически форум в китайския културен център в София. Форумът, иницииран от Министерството на туризма и местната власт на китайската провинция Ляонин, е част от рамката за сътрудничество “16+1".  На събитието ще присъства делегация от 30 души от..

публикувано на 21.10.18 в 08:57
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Италия прие по-отстъпчив тон спрямо ЕС по бюджетния въпрос

Италианското правителство изглади спора за данъчната амнистия и прие по-отстъпчив тон към институциите на Европейския съюз, изтъквайки, че иска да обсъди с Брюксел бюджетния си план, предаде Ройтерс. Управляващата коалиция включи данъчната амнистия сред мерките за изпълнение на скъпоструващите предизборни обещания, които се очаква рязко да увеличат..

публикувано на 21.10.18 в 01:30

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на петрол в света, заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Първо инвеститорите, а след това и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отказват от участие в..

публикувано на 20.10.18 в 12:39

Лоренцо Марсили: Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне

Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи". Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната...

публикувано на 20.10.18 в 10:50

Карън Йънг: САЩ може да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги“

Съединените щати могат да наложат санкции върху продажбите на петрол от Саудитска Арабия заради случая "Хашоги", прогнозира пред "Хоризонт" Карън Йънг от Американския институт за предприятията. По думите й, Саудитска Арабия, която е най-големият производител на черно злато в света, може да се опита да използва позицията си като оръжие, за да..

публикувано на 20.10.18 в 09:19
„Семейна“ снимка от церемонията по откриването на рафинерията „Стар“ край Измир.

Президентите Ердоган и Алиев откриха рафинерия край Измир

Откриването на нова петролна рафинерия допълнително засилва стратегическото измерение на братските ни отношения с Азербайджан, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък по повод на рафинерията „Стар“ край Измир. Тя е собственост на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и на азербайджанското министерство на икономиката, а на..

публикувано на 20.10.18 в 06:15