Доларът продължава да намира подкрепа от растящата доходност на американските държавни облигации

Щатският долар се търгува недалеч от неговите върхове за годината, които бяха достигнати по-време на вчерашната търговия, тъй като зелените пари продължават да намират подкрепа от растящата доходност на държавните облигации на САЩ.

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх от близо 3,12%, достигайки поредно най-високо ниво от юли 2011-а година насам, докато доходността на 30-годишните книжа се повиши до 3,249%, а на двегодишните книжа - до 2,606%.

Трябва да се има предвид, че доходността на дълговите книжа се повиши рязко през последните дни на търговия с оглед на поредица силни икономически данни от САЩ, които подновиха спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. Солидният ръст на петролните цени към най-високи нива от ноември 2014-а година насам пък засилват опасенията за по-силен инфлационен натиск, което също може да принуди централната банка на САЩ да вдигне по-рязко федералната фондова лихва.

Всичко това допринася за днешно поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,2% към 93,55 пункта, след като в сряда беше достигнат за кратко нов връх за 2018-а година към 93,63 пункта.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 110,77 японски йени и опитва да стабилизира над нивото на паритет спрямо швейцарския франка.

В същото време еврото остава да се търгува под натиск около и под 1,1800 долара, след като в сряда се понижи до 5-месечно дъно около 1,1763 долара на фона на растящото политическо напрежение около формирането на новото коалиционно правителство на Италия. Двата потенциални коалиционни партньора - антисистемното движение "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига" изглежда се оказаха от идеята да поискат от ЕЦБ отписване на италиански държавен дълг за 250 млрд. евро. Техният проект за коалиционна програма за управление обаче сякаш продължава да включва съкращаване на данъчните ставки до нива между 15% и 20% и отмяна на одобрената през 2011-а година пенсионна реформа, включваща увеличаване на възрастта за пенсиониране. В проектоспоразумението не се коментира членството на Италия в еврозоната и еврото, но то включва ангажимент за преразглеждане на европейските договори и за приноса на страната към бюджета на ЕС.

Британската лира пък бележи резки колебания по време на търговията в четвъртък с оглед на разнопосочни информации относно бъдещето на Великобритания в европейски митнически съюз. По-рано през деня паундът поскъпна към 1,3568 долара, след като вестник "Дейли Телеграф" предаде, че Обединеното кралство е склонно да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021-а година. Последва обаче опровержение на тази информация, след като британският премиер Тереза Мей използва днешното си участие на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София, за да потвърди, че Обединеното кралство ще напусне европейския митнически съюз. Това нейно изявление парира сутрешното поскъпване на паунда и той се върна обратно към и дори малко под 1,3500 долара.


Още от категорията

Над един милион българи са реализира туристически пътувания през първото тримесечие на годината

През първите три месеца на годината 1,002 милиона български граждани са реализирали туристически пътувания, нараствайки с 8,2% спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тези над един милион българи – или 84,2%,  са пътували само в рамките на нашата страна,..

публикувано на 23.05.18 в 11:52

Тръмп изрази недоволство от търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари. След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския..

публикувано на 23.05.18 в 11:37

Сблъсък между ЕС и САЩ по отношение на субсидиите за "Еърбъс"

САЩ и Европейският съюз се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 23.05.18 в 10:56
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също предназначение да осигуряват хляб на фермери и индустриалци, специализирани в дестилирането на розово..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Доналд Тръмп намекна за повече данъчни облекчение преди ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда обмисля повече данъчни облекчения, съобщава агенция MarketWach, визирайки негова реч във вторник във Вашингтон пред гупа против абортите. На фона на одобрената от него мащабна данъчна реформа за 1,5 трлн. долара през декември 2017-а година, вчера американският президент заяви, че администрацията му ще..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%,..

публикувано на 23.05.18 в 10:03
Луковит

В Луковит се провежда международна конференция, организирана от Камарата на строителите в България

Инвестициите и подобряването на инфраструктурата в Северна България се обсъждат днес на международна конференция в Луковит. Тя е организирана от Камарата на строителите в България. Сред участниците са Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По..

публикувано на 23.05.18 в 08:17