Доларът продължава да намира подкрепа от растящата доходност на американските държавни облигации

Щатският долар се търгува недалеч от неговите върхове за годината, които бяха достигнати по-време на вчерашната търговия, тъй като зелените пари продължават да намират подкрепа от растящата доходност на държавните облигации на САЩ.

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх от близо 3,12%, достигайки поредно най-високо ниво от юли 2011-а година насам, докато доходността на 30-годишните книжа се повиши до 3,249%, а на двегодишните книжа - до 2,606%.

Трябва да се има предвид, че доходността на дълговите книжа се повиши рязко през последните дни на търговия с оглед на поредица силни икономически данни от САЩ, които подновиха спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. Солидният ръст на петролните цени към най-високи нива от ноември 2014-а година насам пък засилват опасенията за по-силен инфлационен натиск, което също може да принуди централната банка на САЩ да вдигне по-рязко федералната фондова лихва.

Всичко това допринася за днешно поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,2% към 93,55 пункта, след като в сряда беше достигнат за кратко нов връх за 2018-а година към 93,63 пункта.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 110,77 японски йени и опитва да стабилизира над нивото на паритет спрямо швейцарския франка.

В същото време еврото остава да се търгува под натиск около и под 1,1800 долара, след като в сряда се понижи до 5-месечно дъно около 1,1763 долара на фона на растящото политическо напрежение около формирането на новото коалиционно правителство на Италия. Двата потенциални коалиционни партньора - антисистемното движение "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига" изглежда се оказаха от идеята да поискат от ЕЦБ отписване на италиански държавен дълг за 250 млрд. евро. Техният проект за коалиционна програма за управление обаче сякаш продължава да включва съкращаване на данъчните ставки до нива между 15% и 20% и отмяна на одобрената през 2011-а година пенсионна реформа, включваща увеличаване на възрастта за пенсиониране. В проектоспоразумението не се коментира членството на Италия в еврозоната и еврото, но то включва ангажимент за преразглеждане на европейските договори и за приноса на страната към бюджета на ЕС.

Британската лира пък бележи резки колебания по време на търговията в четвъртък с оглед на разнопосочни информации относно бъдещето на Великобритания в европейски митнически съюз. По-рано през деня паундът поскъпна към 1,3568 долара, след като вестник "Дейли Телеграф" предаде, че Обединеното кралство е склонно да остане в митническия съюз на ЕС и след 2021-а година. Последва обаче опровержение на тази информация, след като британският премиер Тереза Мей използва днешното си участие на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София, за да потвърди, че Обединеното кралство ще напусне европейския митнически съюз. Това нейно изявление парира сутрешното поскъпване на паунда и той се върна обратно към и дори малко под 1,3500 долара.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15