Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис: Италия трябва да продължава да провежда отговорна бюджетна политика

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, визирайки оформящата се популистко крайно дясна коалиция, която предлага за премиер на страната малко известния адвокат и професор по право Джузепе Конте.

"Ние считаме, че е важно италианското правителство да остане на пътя на провеждането на отговорна бюджетна политика", посочи Домбровскис в интервю за германския бизнес ежедневник Handelsblatt, цитирано от агенция Франс прес. В същото време той отбеляза, че Италия е на второ място по най-високо ниво на държавен дълг след Гърция.

Дълговете на третата по сила икономика в еврозоната са в размер на 2,3 трлн. евро, или 132% от нейния брутен вътрешен продукт. В рамките на цяла Европа пред Италия е само Гърция.

Неотдавна Европейската комисия прогнозира, че италианският държавен дълг ще остане на ниво около 130% от БВП през настоящата година, което е повече от два пъти над дълговия лимит в ЕС от 60 на сто.

Именно поради това европейските властимащи в Брюксел се безпокоят, че новото правителство в Рим, което вече обяви, че ще се стреми да увеличи публичните разходи, може и да не продължи усилията на Италия за съкращаване на огромния държавен дълг в съответствие с правилата на ЕС.

В коалиционното споразумение от 58 страници между движението "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига", озаглавено "Договор за правителство на промяната", се отхвърлят политиките на строги икономии, предлага се увеличаване на публичните разходи, намаляване на данъчните ставки и отмяна на пенсионната реформа от 2011 година, включващ нарастване на възрастта за пенсиониране.

Финансовите пазари са разтревожени от това коалиционно споразумение, както и от номинирането на Джузепе Конте за премиер на Италия.

Валдис Домбровскис отбеляза, че плановете на коалицията за драстично намаляване на данъците и отказ от пенсионната реформа ще струват доста скъпо на страната.

"Можем да ги посъветваме да продължат да провеждат досегашната икономическа и фискална политика, да стимулират икономическия растеж посредством структурни реформи и да запазят под контрол бюджетния дефицит", посочи европейският комисар, отговарящ за еврото.

Напрежението на италианския дългов пазар остава в сила и по време на търговията във вторник, като доходността на 10-годишните държавни книжа се повишава към 14-месечен връх от 2,418%. В същото време лихвеният спред спрямо аналогичните германски книжа се разшири до 189,6 пункта - най-високо ниво от юни 2017-а година насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна