Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Италия може да се превърне в катастрофа, предупреди Търговската и индустриална камара на Германия

Политическите сътресения в Италия могат да засегнат икономическия растеж в Германия и да се отразят негативно на цялата еврозона, предупреди в сряда германската Търговска и индустриална камара (DIHK), съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че вероятността от италиански предсрочни избори, на които инвеститорите започват да гледат като де факто на референдум за бъдещето на третата по големина икономика от еврозоната в или извън еврото, разтърсиха през последните дни световните финансови пазари след неуспешните опити за формиране на управляваща коалиция между две евроскептични и популистки партии.

Тези притеснения провокираха спад на еврото към многомесечни дъна спрямо останалите водещи валути, до понижение на европейските и на борсите по цял свят, както и до агресивни разпродажби на италиански облигации, което провокира драматичен ръст на тяхната доходност до многогодишни върхове.

Според изпълнителния директор на DIHK Мартин Ванслебен, ако политическата криза в Италия се развие зле, това "би било истинска катастрофа" и може да доведе до допълнително намаляване на вече занижените прогнози за растежа на германската икономика.

На въпрос дали политическите събития в Италия могат да допринесат до негативни икономически промени и в Германия, той отговори: "В известна степен се страхуваме от това".

По-рано в сряда Търговската и индустриална камара намали рязко прогнозата си за растежа на водещата икономика в Европа през 2018-а година до 2,2% от 2,7%, цитирайки широко разпространената несигурност, като в същото време DIHK даде ясно да се разбере, че по-слабата нова икономическа оценка не отчита кризата в Италия.

"Нещата могат да се окажат още по-лоши, въпреки че Италия най-вероятно ще остане в еврозоната", посочи Ванслебен.

Изпълнителният директор на DIHK вярва, че Италия може да избегне най-лошия сценарий (за излизане от еврозоната), но в същото време той се притеснява, че политическата криза на Апенините би могла да навреди на способността на еврозоната да работи ефективно.

Мартин Ванслебен също така отбеляза, че германските компании са загрижени относно последиците от подновяването на санкциите на САЩ спрямо Иран, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се оттегля от международното ядрено споразумение с Ислямската република.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна