Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерес към италианския дългов пазар след слухове за нов опит за формиране на правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инвеститорите подновиха интереса си към италианските държавни облигации, което доведе до понижаване на тяхната доходност с оглед на надежда за избягване на предсрочните избори на Апенините и за отслабване на политиката криза в страната.

Повод за това облекчаване на напрежението дават спекулации, че антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" са подновили опитите за формиране на коалиционно правителство, след като преди дни италианският президент Серджо Матарела отхвърли предложеният от тях кабинет и най-вече името на Паоло Савона - известен евроскептик, за финансов и икономически министър на Италия.

Агенция Ройтерс цитира свой източник от "Пет звезди", според когото двете партии ще се опитат да намерят "други компромисно име" за икономически и финансов министър, като на Паоло Савона може да бъде предложен поста на външен министър. Също така се заговори, че евентуалната управляваща коалиция може да стане дори трипартийна, като бъде привлечено още едно крайнодясно движение в лицето на партията "Италианските братя".

Подновените очаквания, че може да се стигне до коалиционно управление, отслабват напрежението на капиталовите пазари, тъй като инвеститорите изглеждат по-склонни да приемат едно евроскептично италианско правителство, отколкото провеждането на предсрочни избори, които могат да засилят допълнително влиянието на тези партии, а самият нов вот да бъдат третиран де факто като референдум за бъдещето на Италия във или извън еврозоната.

В началото на търговията в четвъртък доходността на краткосрочните двегодишни италиански книжа се понижава с близо 100 базисни пункта към 0,86%, след като само два дена по-рано тя удари 5-годишен връх около 2,7%, преди обаче да отскочи обратно към 1,20%.

                                                                                                Графика на доходността на 10-годишните италиански облигации

Снимка

Според Ройтерс, стабилизацията на дълговия пазар в Италия от сряда насам се дължи отчасти и на информация, че един от най-големите японски институционални инвеститори - Japan Post Insurance Co. е обявил, че проявява интерес за покупка на краткосрочни италиански облигации. Трябва да се има предвид, че този японски инвестиционен фонд, известен на капиталовите пазари и като Kampo, притежава финансовите активи за над 700 млрд. щатски долара.

По принцип японските инвеститори са едни от големите купувачи на държавни еврооблигации и поради това тяхната бизнес активност се следи внимателно от финансовите пазари.

В четвъртък доходността на 10-годишните облигации на Италия пък спада с над 30 базисни пункта към 2,62%, след като във вторник удари 4-годишен връх около 3,34%.

Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации се свива с 22 базисни пункта към 248 пункта (лихвата на 10-годипните книжа на Италия е с 2,48% по-висока, от тази по немските книжа).

Подкрепа за започналото от вчера насам успокояване на италианския дългов пазар оказва и проведеният в сряда изненадващо успешен аукцион за емитирането на нови 5-годишни и 10-годишни италиански държавни облигации. Въпреки ескалиралата политическа криза властите в Рим успяха да пласират нови средносрочни и дългосрочни книжа за 5,57 млрд. евро, достигайки близо до горния край на предварително планираните продажби в размер между 3,75 млрд. и 6,0 млрд. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени