Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските капиталови пазари реагират позитивно на силния доклад за заетостта в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доходността на държавни облигации на САЩ нараства към нови върхове за деня, докато доларът парира част от сутрешните си загуби на валутния пазар, а основните фондови индекси на Уолстрийт се повишават с близо 1%, тъй като инвеститорите реагират позитивно на по-силния от очакваното доклад за трудовата заетост и за нивото на безработица през май.

Американската икономика успя да генерира през миналия месец цели 223 хиляди нови работни места, а нивото на безработица удари ново 18-годишно дъно от 3,8 на сто. Силният доклад на Департамента по труда бетонира очакванията за поне още две повишение на федералната фондова лихва до края на годината, като първото от тях ще бъде факт най-вероятно на заседанието на Фед на 12-и и 13-и юни.

Доходността на 10-годишните американски облигации нараства към 2,92%, след като в началото на седмицата падна за кратко към 2,77% в резултат на общото напрежение на световните дългови пазари по време на пика на политическата криза в Италия. Доходността на краткосрочните двегодишни книжа пък нараства към 2,5%, след като във вторник се понижи за кратко към едномесечно дъно около 2,3%. Подкрепа за днешния подем на доходността на американските облигации оказва и отслабналото напрежение на дълговите пазари в Италия и Испания, след като и двете страни членки на еврозоната се сдобиха с нови правителства, предотвратявайки по този начин по-нататъшна ескалация на политическата криза - поне в краткосрочен план.

Щатският долар се възползва от новото нарастване на доходността на американските облигации, поскъпвайки с 0,2% спрямо останалите шест основни валути. След силните икономически данни зелените пари нарастват с 0,77% към 4-дневен връх от 109,72 японски йени и с 0,5% към двудневен връх от 0,9909 швейцарски франка.

В същото време еврото се върна обратно под 1,1700 долара, ограничавайки за втори пореден ден своя добър отскок от важното дъно около 1,1510 долара от вторник (най-ниско ниво от юли 2017-а година) към 1,1724/18 върховете, докато британската лира се търгува без съществена промяна около 1,3300 долара.

Инвеститорите на пазарите на акциите на Уолстрийт също приветстват днешния доклад за пазара на труда в САЩ през май. От една страна данните на Департамента по труда потвърждават, че американската икономика се намира в добра форма. От друга страна обаче, те не гарантират, че Федералният резерв ще се наложи да провежда по-агресивна политика на затягане на лихвите ставки, което също е в подкрепа на позитивната настройка на Уолстрийт.

Индексът DJIA нараства в началото на днешната търговия с над 200 пункта (повишение с 0,92%), широкият индекс S&P500 - с 0,81% и технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,84%. По този начин те заличиха вчерашните си загуби, предизвикани от решението на Белия дом да въведе от 1-ви юни мита за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, Канада и Мексико.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна