Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Йордания подаде оставка след протести

Протестите в йорданската столица Аман в неделя вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йорданският премиер Хани ал Мулки подаде днес оставка пред крал Абдула Втори след няколко дни на протести срещу икономическата политика на правителството, предаде БТА.

Монархът натовари Омар Разаз - досегашен министър на образованието и бивш икономист от Световната банка, да състави ново правителство.

По-рано кабинетът заяви, че има нужда от повече средства за обществени разходи, и се аргументира, че данъчната реформа ще намали социалната неравнопоставеност чрез прогресивно подоходно облагане.

Опонентите обаче твърдят, че строгият план за фискална консолидация, наложен на Йордания от Международния валутен фонд, е влошил положението на по-бедните граждани и е притиснал средната класа. 

Вчера хиляди йорданци излязоха по улиците на столицата Аман и основни градове в провинцията на протести, които разтърсиха страната, която е близък съюзник на САЩ, останал стабилен през годините на размирици в региона.

Началникът на йорданската полиция генерал-майор Фадел ал Хамуд заяви, че силите за сигурност са задържали 60 души за закононарушения по време на протестите, а 42-ма техни служители са били ранени.

Протестите се засилиха в събота, когато премиерът Мулки заяви, че не се отказва от закон, увеличаващ данъците на физическите лица и корпоративния данък, казвайки че решението зависи от парламента.

„Исканията ни са легитимни. Не, не на корупцията“, скандираха демонстрантите, призовавайки крал Абдула Втори, разглеждан като обединителна фигура, да се намеси и да се справи с корупцията в държавния сектор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна