Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат потвърди забавянето на икономическия растеж на еврозоната и на ЕС в началото на годината

БВП на България се увеличи по-силно, но растежът му изостава от останалите страни от бившия Източен блок

Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж както в еврозоната, така и в рамките на целия ЕС се забави очаквано през първите три месеца на годината, повлиян негативно от влошаващия се търговски баланс при подобряващо се потребление и инвестиции, показват неревизирани данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,4% спрямо последното тримесечие на предходната година, когато беше отчетен растеж от 0,7 на сто, показва неревизирана оценка на Евростат. Това е най-слабият икономически растеж на региона от третото тримесечие на 2016-а година насам.

На годишна база БВП се повиши през периода януари - март с 2,5% след растеж от 2,8% в края на предходната година и след като през цялата 2017-а година се увеличи с 2,5%, отбелязвайки най-добра икономическа експанзия от десет години насам (от 2007-а година).

Евростат потвърди за наличието на забавяне на икономическия растеж и за целия Европейския съюз, като през първото тримесечие на настоящата година БВП се повиши с 0,4% спрямо последните три месеца на 2017-а година, когато се увеличи с 0,7%, а на годишна база нарасна с 2,4%, но след повишение с 2,7% през последното тримесечие на миналата година.

                                                                    Графика на БВП в ЕС през първото тримесечие (спрямо края на 2017-а)

Снимка

Подкрепа за икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС в началото на годината оказват крайните потребителски разходи, които се повишиха на тримесечена база съответно с 0,5% и с 0,4%, както и дълготрайните бизнес инвестиции, които нараснаха съответно с 0,5% и с 0,8%.

В същото време обаче износът в еврозоната се сви с 0,4% (след ръст с 2,2% в края на 2017-а годна) при понижение на вноса с 0,1% (след скок с 1,5% в края на 2017-а), докато износът в рамките на ЕС се сви с 0,3% при стагнация на вноса (след скок на износа с 1,8% и на вноса с 1,4% през предходните три месеца). По този начин нетният търговски баланс както в еврозоната, така и в целия ЕС, се отрази негативно върху растежа на БВП.

Влошаването на европейската международна търговия е сигнал, че по-нататъшното икономическо възстановяване може да бъде уязвим от растящото търговско напрежение със САЩ.

Днешните данни на Евростат за еврозоната показват, че има сериозно охлаждане на икономическата активност в Германия, Франция, по-слабо изразено в Италия и Холандия и запазване на стабилен растеж в Испания.

В рамките на целия ЕС, най-солиден растеж на тримесечна база в началото на годината от 1,6% бележи БВП на Латвия и на Полша, следвани от Унгария (с 1,2%) и Финландия (с 1,2%), след които се нареждат България, Словакия и Литва с растеж на техния БВП с 0,9 на сто.

Нарастването на БВП на България през първото тримесечие с 3,6% на годишна база пък нарежда нашата страна на десето място заедно със Словакия и Литва, като пред нас са Латвия (с растеж на БВП от 5,1%), Полша и Словения (с 5,0%), Унгария (с 4,7%), Чешка Република (с 4,4%), Малта и Румъния (с 4,2%), Кипър и Естония (с 3,8%).

Вижда се обаче, че в почти всички страни от бившия Източен блок, които сега са членове на ЕС, е отчетена по-добра икономическа експанзия в началото на 2018-а година, отколкото в нашата страна, като единствено БВП на Литва и Словакия нараства със същото темпо от 3,6 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна