Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на индустриалното производство на Франция за втори пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април френското индустриално производство се понижи изненадващо за втори пореден месец, отразявайки солидното намаляване на производството в енергийния и миннодобивен сектор, показва доклад на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната се понижи през април с 0,5% спрямо март, когато се сви с 0,4% при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто.

В основата на слабите данни за април е силното понижение с цели 5,8% на енергийното и на миннодобивно производство, докато в строителството беше отчетен растеж от 2,9 на сто.

В същото време промишленото производство се повиши с 0,4% след повишение с 0,3% месец по-рано, докато очакванията на инвеститори и анализатори бяха за доста по-здраво повишение с 1,3 на сто.

На годишна база растежът на френското индустриално производство се ускори през април до 2,1% от 1,9% през март, докато промишленото производство нарасна с 3,0% след повишение с едва 0,5% месец по-рано.

Insee отбеляза, че за последните три месеца (през периода февруари – април) индустриалното и промишленото производство се свиха съответно с 0,5% и с 1,1%, което е пореден сигнал за по-нататъшно отслабване на добрия растеж на френската икономика, постигнат през миналата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна