Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойнът се обезцени с повече от 10% след хакерска атака на борса за криптовалути в Южна Корея

Снимка: Ройтерс

През изминалия уикенд биткойнът се обезцени с повече от 10%, след като хакерска атака на южнокорейската борса за криптовалути Coinral поднови опасенията относно сигурността на пазарите за виртуални валути.

В изявление на своя уебсайт в понеделник Coinrail заяви, че системата ѝ е била засегната от "кибер нахлуване" в неделя, което е причинило загуба на около 30% от виртуалните валути, търгувани на южнокорейската електронна борса, съобщава агенция Ройтерс. Компанията не определил точния размер на хакерската кражба, но според информация на местния новинарски Yonhap News са били открадни криптовалути на стойност от 40 милиарда южнокорейски вона (около 37,28 милиона щатски долара).

Кражбата от борсата Coinrail, която е сравнително малка южнокорейска електронна платформа за търговия с виртуални валути, доведе до солиден спад на котировките на биткойн с над 10% към двумесечни дъна, тъй като по този начин отново се подчертаха рисковете, свързани със сигурността и със слабата регулация на глобалните пазари на крипто валути.

Трябва да се има предвид, че Южна Корея е един от най-големите търговски центрове за дигитални валути в света и е дом на една от най-оборотните виртуални борси - Bithumb.

                                                                                                                                   Графика на биткойн / долар

Снимка

В неделя стойността на биткойна се срина с 10,8% към двумесечно дъно около 6650 долара, като от началото на годината насам водещата криптовалута вече се обезцени над 50% и е вече с близо 65% под рекордните върхове от близо 20 000 долара, достигната към средата на декември 2017-а година, според данни на CoinDesк.

Останалите виртуални валути също се обезцениха с около и над 11% в рамките на последните 24 часа, преди в началото на търговията в понеделник да последва известна стабилизация, като биткойнът поскъпва слабо с 0,6% към 6755 щатски долара, криптовалутата етериум - с 1,91% към 531 долара, а рипъл - с 1% към 0,58 долара, докато биткойн кеш се понижава с 0,9% към 937 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна