Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Тръмп се оттегли от съвместното изявление на Г-7, за да покаже твърдост преди срещата с Ким Чен-ун

Питър Наваро: За премиера на Канада Трюдо има "специално място в Ада"

Лари Къдлоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп се оттегли от съвместното изявление по въпросите на търговията на индустриално развитите страни от Г-7, тъй като трябваше да демонстрира твърдост преди историческите си преговори със севернокорейския лидери Ким Чен-ун, отбеляза главният икономически съветник на Белия дом - Лари Къдлоу, съобщава "Уолстрий джърнъл".

"Президентът на САЩ няма да позволи на канадския министър-председател Джъстин Трюдо да го тормози в навечерието на тази важна среща", заяви в неделя Къдлоу за телевизия CNN. "Той няма да позволи каква и да било слабост преди отпътуването за Сингапур за преговорите със Северна Корея", допълни той.

Доналд Тръмп драматично оттегли подкрепата си за общото заключително комюнике на лидерите от Г-7, като обвини в непочтеност домакинът на срещата Джъстин Трюдо.

Трябва да се има предвид, че Лари Къдлоу преговаряше с канадския премиер по време на срещата на върха в Квебек, като първоначално САЩ се съгласиха да се присъединят към съвместното комюнике на Г-7, но в последствие Доналд Тръмп се оттегли, след като се почувства предаден от заключителната пресконференция на домакина на събитието, на която Джъстин Трюдо определи като "оскърбителни" въведените от американския президент мита за износа на канадски стомана и алуминий.

В същото време Трюдо обеща ответните митнически тарифи спрямо американски стоки да влязат в сила от 1-ви юли, тъй като канадците "няма да бъдат тормозени".

"Джъстин Трюдо ни намушка в гърба. Той просто не може да се държиш по този начин. Това е предателство", отбеляза пред CNN Лари Къдлоу.

Междувременно сенаторът от Демократическата партия Даян Фейнщейн заяви, че е били погрешно Доналд Тръмп да се оттегли от съвместното комюнике на Г-7, което би трябвало да покаже солидарност с най-добрите съюзници на Съединените щати.

Най-висшият икономически и търговски съветник на Тръмп - Питър Наваро пък беше дори още по-остър, заявявайки пред телевизия Fox news, че за канадския премиер има "специално место в Ада".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна