Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на турската икономика от 7,4% в началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската икономика се разшири през първото тримесечие на 2018-а година с цели 7,4% на годишна база, показват официални данни в понеделник, надвишаващи осредните прогнози на финансовите пазари. Данните представляват добра новина за президента Реджеп Ердоган и за неговата управляваща партия преди предстоящите на 24-ти юни избори в Турция.

Нарастването на БВП със 7,4% надвишава прогнозите за експанзия от 7 на сто, като спрямо последното тримесечие на 2017-а година турската икономика нарасна през периода януари  - март с 2,0%, показват данни на Турския статистически институт.

В същото време обаче бяха представени и данни, показващи че дефицитът по текущата сметка на страната се е увеличил през април до 5,426 млрд. долара, което надвишава очакванията за дефицит от 5,3 млрд. долара.

                                                                                       Графики на долар/турска лира        и        евро/турска лира

Снимка

Въпреки силният икономически растеж през първото тримесечие, турската лира се намира под предпазлив натиск от продажби в началото на днешната търговия. Щатският долар поскъпва с 0,52% към 4,5150 турски лири, но все още се търгува недалеч от важните негови дъна около 4,4490/50 областта (бивши дъна от 30-ти май и 7-и юни).

Еврото пък нараства с 1% към 5,3320 турски лири, задържайки се стабилно над неговото важно бившо дъно от края на месец май около  5,1723 нивото.

Трябва да се има предвид, че слабостта на турската лира от началото на годината насам се дължи на инвеститорските притеснения от двуцифрената инфлация в страната и от влиянието на Ердоган върху паричната политика на местната централна банка. В опит да защити своята независимост Централната банка на Турция повиши през последните две седмици основния си лихвен процент с цели 4,25 процентни пункта, ограничавайки по този начин стремглавата обезценка на турската лира.

Реджеп Ердоган, който се самопровъзгласи за "враг на лихвените проценти", многократно призова за по-ниски разходи по заеми, за да стимулира растежа на кредитите и строителната активност. Редица икономисти обаче предупреждават, че това може да доведе до прегряване на турската икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна