Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка продължава да очаква слаб икономически растеж през второто тримесечие на годината

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на настоящата година икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавно темпо след слабото начало на годината и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017-а, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция очаква БВП да нарасне през периода април – юни с 0,3% спрямо първите три месеца, когато растежът се забави рязко до 0,2% от 0,6% в края на предходната година.

Основание за тази прогноза дава понижението на индексите на Централната банка, измерващи бизнес активност в промишлената и в сферата на услугите.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, се понижи през май до 100,0 от 102,0 пункта през април и след като в началото на годината стабилизира на ниво от 105 пункта. Анкетираните бизнес мениджъри обаче очакват съществено ускоряване на индустриалното производство през юни.

Активността в сферата на услугите също отслабна, като съответният индекс се понижи през май до 101 пункта от 102,0 пункта месец по-рано и спрямо многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Бизнес лидерите в сектора на услугите обаче също очакват ускоряване на икономическата активност през юни.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера се повиши през май до 105,0 пункта от 104 пункта през април, достигайки отново негови 10-годишен връх от 105 пункта, отчетен през март. Бизнес лидерите в сектора на строителството очакват рязко подобрение на активността през шестия месец на годината.

Месечното проучване на Френската централна банка сигнализира, че забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година, което беше факт в началото на 2018-а, ще остана е сила и през второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени