Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на промишленото производство и разширяване на търговския дефицит на Великобритания през април

Индустриалното производство във Великобритания отбеляза изненадващо силен спад през април, като в същото време търговският дефицит се разшири рязко до 18-месечен връх, показват данни на британската официална статистика ONS, които са сякаш доказателство, че слабото представяне на икономиката на Обединеното кралство в началото на годината ще остане в сила и през второто тримесечие.

Британското индустриално производство се сви през април с 0,8% на месечна база след анемичен растеж с едва 0,1% през март, като неговият растеж на годишна база се забави до 1,8% от 2,9% месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за нарастване съответно с 0,1% на месечна и с 2,7% на годишна база.

В същото време промишленото производство се понижи на месечна база с цели 1,4% (най-силен спад от октомври 2012-а година) след повишение с 0,1% през март и очаквания за растеж с 0,3%, като нарасна на годишна база с едва 1,4% след повишение с 2,9% месец по-рано и осреднена прогноза за растеж от 3,1 на сто.

Официалната статистика представи и поредни слаби данни за строителството на Острова. Строителната продукция нарасна през април с 0,5% на месечна база, но при очаквания за повишение с 2,0% и след спад с 2,3% през март, като на годишна база строителството се понижи с 3,3% след понижение с 4,9% през март и прогноза за по-скромно понижение с 1,8%, оставайки на негативен територия за четвърти пореден месец.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо рязко разширяване на дефицита при търговията със стоки и услуги през април до 5,28 млрд. паунда от дефицит за 3,22 млрд. паунда през март, като това е най-голямата търговска дупка на Обединеното кралство от септември 2016-а година насам. Общият британски износ се сви с 3,2%, докато вносът нарасна с 0,7 на сто.

Дефицитът само при търговията със стоки също се разшири драматично през април до 14,035 млрд. лири (най-голям дефицит от септември 2016-а година) от 12,003 млрд. лири през трети месец на годината, като износът на британско произведени стоки се понижи с 5,9%, докато вносът на стоки нарасна с 0,8 на сто.

Търговският дефицит в стоки с останалите 27 страни от ЕС се увеличи до 8,663 млрд. паунда от 8,215 млрд. паунда през март.

Днешните доста негативни данни предполагат, че анемичният растеж на британската икономика от началото на годината ще остане в сила и през второто тримесечие, поставяйки под съмнение оценката на Английската централна банка за само временна слабост, дължаща се най-вече на необичайно лошото време през зимата.

Британската лира губи позиции спрямо долара и еврото, тъй като днешните данни намаляват шансовете за скорошно повишаване на основната лихва на Английската централна банка. Паундът се понижава с 0,42% към 6-дневно дъно от 1,3344 щатски долара, като в същото време еврото поскъпва с 0,6% към 0,8830 британски лири с поглед към важните върхове около 0,8840/37 областта от 4-ти май и от 7-и юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна